rozpoczęcie stazu - Stypendia

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 02 kwie 2014, 10:49

witam! mam taka ciezka sytuacje, że w rodzinie liczącej 5 osob, 18latka otrzymala staz. jest to staz unijny i wynosi 988,40 brutto. czyli netto dostaje tyle samo, jeśli unijny tak? dochod teraz przekracza. z tym ze dziewczyna ma 2 siostry. czy im teraz tez nie będzie przyslugiwalo czy tylko 18latce?
~kama

Napisano: 02 kwie 2014, 12:15

a czy 18-latka nadal w związku z otrzymaniem jakiegoś wynagrodzenia tworzy z rodziną wspólne gospodarstwo domowe (w znaczeniu czy się usamodzielniła)? Bo jeśli oświadczy że nie tworzy, to jej dochody nie bierze się pod uwagę, a rozpatrzyłabyś sytuację dochodową pozostałych czterech osób i może wtedy siostry mogłyby otrzymać stypendium? A jeśli chodzi o staż unijny to spotkałam się że netto i brutto wynosił tyle samo, z tym, że to było 750 zł
~Monika

Napisano: 02 kwie 2014, 12:26

18latka mieszka razem z rodzicami. wiadomo ze pieniądze będzie miała dla siebie a nie na utrzymanie siebie nie rodziny. mogę to jakos obejść?
jak mogę sprawdzić dochod netto z 988,40 brutto?
~kama

Napisano: 02 kwie 2014, 16:38

skontaktować się z Urzędem Pracy...
~k

Napisano: 02 kwie 2014, 17:07

ale mogę jakos ominąć te kryterium dochodowe? czy zabrać tez jej siostrom? bo i tak będzie przekraczalo..
~kama

Napisano: 03 kwie 2014, 9:55

nie nie możesz tego ominąć. Dowiedz się czy z tego stypendium unijnego są potrącane składki czy ona dostaje to na rękę. Jedynym rozwiązaniem żeby siostry mogły otrzymać stypendium jest oświadczenie dziewczyny, że ona wyodrębniła się z gospodarstwa domowego ze swoim przychodem i teraz sama się utrzymuje (stypendium się nie należy bo przekracza dochód), natomiast jeżeli chodzi o pozostałych członków rodziny rozpatrzyć czy ich dochód łączny nie przekracza kryterium dochodowego i czy pozostałym siostrom będzie się stypendium należało. Dla 18-latki wydasz decyzję negatywną, dla pozostałych sióstr pozytywną
~Monika

Napisano: 03 kwie 2014, 11:13

Czy można prosić o wzór decyzji zmieniającej?
~Kasia 2

Napisano: 03 kwie 2014, 15:31

Niby się zgadzam z tym co napisała Monika, ....... ale gdy ktoś nie pracuje to tworzy wspólne gospodarstwo domowe, a jak już podejmie pracę to nie tworzy wspólnego gospodarstwa domowego tylko odrębne...
~Zbigniew

Napisano: 04 kwie 2014, 10:11

oczywiście nie należy nakłaniać osób do złożenia takiego oświadczenia, bo to przecież nakłanianie do oszustwa. Piszę tylko jakie mogłoby być rozwiązanie, gdyby wnioskodawca był \"bystry\". W innym przypadku oczywiście decyzja odmowna/ wstrzymująca dla wszystkich sióstr.
~Monika

Napisano: 04 kwie 2014, 16:03

jeżeli 18latka dostala staz od 1 kwietnia a wyplate wiadomo ze będzie miała w maju to od kiedy powinna być ta decyzja wstrzymujaca?
~kama

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x