witam! mam taka ciezka sytuacje, że w rodzinie liczącej 5 osob, 18latka otrzymala staz. jest to staz unijny i wynosi 988,40 brutto. czyli netto dostaje tyle samo, jeśli unijny tak? dochod teraz przekracza. z tym ze dziewczyna ma 2 siostry. czy im teraz tez nie będzie przyslugiwalo czy tylko 18latce?
a czy 18-latka nadal w związku z otrzymaniem jakiegoś wynagrodzenia tworzy z rodziną wspólne gospodarstwo domowe (w znaczeniu czy się usamodzielniła)? Bo jeśli oświadczy że nie tworzy, to jej dochody nie bierze się pod uwagę, a rozpatrzyłabyś sytuację dochodową pozostałych czterech osób i może wtedy siostry mogłyby otrzymać stypendium? A jeśli chodzi o staż unijny to spotkałam się że netto i brutto wynosił tyle samo, z tym, że to było 750 zł
18latka mieszka razem z rodzicami. wiadomo ze pieniądze będzie miała dla siebie a nie na utrzymanie siebie nie rodziny. mogę to jakos obejść?
jak mogę sprawdzić dochod netto z 988,40 brutto?
nie nie możesz tego ominąć. Dowiedz się czy z tego stypendium unijnego są potrącane składki czy ona dostaje to na rękę. Jedynym rozwiązaniem żeby siostry mogły otrzymać stypendium jest oświadczenie dziewczyny, że ona wyodrębniła się z gospodarstwa domowego ze swoim przychodem i teraz sama się utrzymuje (stypendium się nie należy bo przekracza dochód), natomiast jeżeli chodzi o pozostałych członków rodziny rozpatrzyć czy ich dochód łączny nie przekracza kryterium dochodowego i czy pozostałym siostrom będzie się stypendium należało. Dla 18-latki wydasz decyzję negatywną, dla pozostałych sióstr pozytywną
Niby się zgadzam z tym co napisała Monika, ....... ale gdy ktoś nie pracuje to tworzy wspólne gospodarstwo domowe, a jak już podejmie pracę to nie tworzy wspólnego gospodarstwa domowego tylko odrębne...
oczywiście nie należy nakłaniać osób do złożenia takiego oświadczenia, bo to przecież nakłanianie do oszustwa. Piszę tylko jakie mogłoby być rozwiązanie, gdyby wnioskodawca był \"bystry\". W innym przypadku oczywiście decyzja odmowna/ wstrzymująca dla wszystkich sióstr.