maturzyści - Stypendia

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 07 kwie 2014, 11:51

do kiedy przyznajecie stypendium uczniom IV klas Technikum i III Liceum? Do konca czerwca czy do konca kwietnia?
-Karolina

Napisano: 07 kwie 2014, 14:19

ja przyznaje do kwietnia
GOSIA2

Napisano: 07 kwie 2014, 14:48

maturzysta ma status ucznia do końca roku szkolnego
M@rzena

Napisano: 08 kwie 2014, 12:32

Maturzysta konczy szkole w kwietniu, do matury nie musi podchodzic.
GOSIA2

Napisano: 08 kwie 2014, 12:36

Znalazlam taka interpetecje i w zupelnosci sie z nia zgadzam.
"Stypendium przyznaje się na okres nauki, a zdawanie matury nie wlicza się do okresu nauki. Podobnie jest na studiach. Stypendium jest przyznawane do ukończenia studiów czyli do momentu zdania ostatniego egzaminu. Obrona może być i 3 miesiące później, ale ona nie wlicza się w okres studiów.
Podobnie w szkole. Naukę kończysz w momencie otrzymania oceny z ostatniego przedmiotu. Szkołę średnią masz już w tym momencie ukończoną, ale bez zdania matury. Stąd otrzymujesz dwa świadectwa. Jedno ukończenia szkoły średniej (które już masz, więc okres nauki się zakończył), a drugie to świadectwo maturalne. Twoje odwołanie zostanie odrzucone ponieważ jest bezzasadne. Stypendia na każdym szczeblu są zawsze przyznawane do końca nauki".
GOSIA2

Napisano: 08 kwie 2014, 13:38

Stypendium przysługuje UCZNIOWI.
Wg mnie, jeżeli stypendysta ma status ucznia (a maturzysta, podobnie jak uczniowie innych klas ma go do końca roku szkolnego) to stypendium mu się należy.
Rozpytałam w sąsiednich gminach i one również nie skracają czasu przyznania stypendium dla maturzystów do kwietnia.
Zupełnie inną bajką jest temat, do którego miesiąca wystarczy Wam dotacji, bo u mnie np. wystarczy tylko do maja
M@rzena

Napisano: 09 kwie 2014, 8:48

ja przyznaje do czerwca, przecież legitymacjami szkolnymi mogą okazywać się do końca trwania bieżącego roku szkolnego tj. 31.08.14 r.
abc:)

Napisano: 09 kwie 2014, 11:19

Ja sie z Wami nie zgadzam.
Zazwyczaj zdarza sie tak ze uczen w maju badz czerwcu rozpoczyna staz lub prace, wiec jaki z niego uczen?
U mnie na terenie powiatu przyznajemy do kwietnia, ale "co kraj to obyczaj" :)
GOSIA@

Napisano: 09 kwie 2014, 14:06

Pokaż mi w ustawie zapis, że stypendium należy się tylko na czas nauki...
M@rzena

Napisano: 09 kwie 2014, 14:58

Ustawodawca tak kostruuje przepis aby dac mozliwosc interpretacji i mozliwosc dostosowania danego przepisu. Jak by wszystko mialo wynikac wprost z przepisu gdzie ma byc kropka, przecinek itd to nic innego bysmy nie robili tylko ustawy czytali.
Tak jak pisalam wyzej ilu prawnikow tyle interpretacji.
Ja przyznaje do kwietnia, jesli kiedykolwiek kontrol mi to zarzuci wtedy bede wiedziala ze robie zle i to poprawie. Na dzien dzisiejszy stoje na stanowisku ze maturzystom nalezy sie do kwietnia.
Pozdrawiam
GOSIA2

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x