rozporządzenia dla placówek op-wych

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
~Wawka

Re: rozporządzenia dla placówek op-wych

Post autor: ~Wawka »

Ha ha no właśnie.Brak rozporządzeń.
Patrzę i widzę,że gminy zostaną zostawione same sobie.
Okaże się że gminy nie mają środków finansowych na sprawy związane z ustawą.Przypomina mi się sytuacja z przedszkolami,kiedy okazało się że nie ma pieniędzy.I co wtedy nasz rząd powiedział??Chcieliśmy dać gminom więcej władzy i samodecydowania....i to był błąd..ale chcieliśmy dobrze przecież.Tu też będzie taka kicha.
~etatysta

Post autor: ~etatysta »

Nikt teraz pewnie nic nie zrobi, bo są wybory. W październiku albo w listopadzie nowi wybrańcy narodu podzielą łupy. Ten, który dostanie pomoc społeczną będzie musiał coś szybko wykombinować. Nie wiem tylko, czy wybory coś zmienią jeśli chodzi o jakość stanowionego prawa. Rozporządzania pewnie będą pisali ci sami urzędnicy, którzy napisali nam ustawę, oraz poprzednie rozporządzania. Ministrowie, premierzy się zmieniają, koalicje upadają a ten charakterystyczny mało prawniczy i mało precyzyjny język wiecznie żywy ;)
~anna

Post autor: ~anna »

Czytałam ustawę o pieczy zastępczej z czerwca 2011 r,takich jaj jeszcze nie było.Miłej lektury.
~aga

Post autor: ~aga »

projekt rozporządzenie dotyczący placówek ma ukazać się na stronie naszego ministerstwa około 20 pażdziernika.
~lex

Post autor: ~lex »

Którego roku?
~Marcin

Post autor: ~Marcin »

Będąc na spotkaniu z Panią Napiórkowską MPiPS w lipcu w Bydgoszczy usłyszałem, że wszystkie rozporządenia będą opublikowane w możliwie najkrótszym czasie. P.s. z informacji nieoficjalnych wynika, że jest możliwe pozostawienie wskaźnika zatrudniania wychowawców na poziomie 1 do 10. Nie blokuje to zatrudniania wychowawców w nowych 14 ososbowych placówkach i tak potrzeba dwóch a z drugiej strony nie zwiększa się ilość w standardowych placówkach.
~eliza

Post autor: ~eliza »

Witam.
Mam pytanie. Ile jest ważne skierowanie wystawione przez sąd do placówki opiekuńczo- wychowawczej na dziecko, które jeszcze nie dotarło a skierowanie już dostarczono. Pozdrawiam
~iw

Post autor: ~iw »

nie ma skierowania wystawionego przez sąd tylko przez MOPS lub PCPR. skierownie jest bezterminowe. ja w mojej placówce informuję sąd o niezrealizowanym postanowieniu po miesiącu a sąd prowadzi postępowanie dot. np. przymusowego odebrnia dziecka rodzicom
~casus

Post autor: ~casus »

u mnie skierowanie z pcpr ważne jest 2 tygodnie
~eliza

Post autor: ~eliza »

Dzięki za odpowiedź. A może są jakieś przepisy, które na ten temat coś mówią. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ