rozporządzenia z dnia 14 stycznia 2014 r. w sprawie zajęć reh
rozporządzenia z dnia 14 stycznia 2014 r. w sprawie zajęć reh
rozporządzenia z dnia 14 stycznia 2014 r. w sprawie zajęć rehabilitacji społecznej w domach pomocy społecznej dla osób z zaburzeniami psychicznymi.chodzi o to jak zamierzacie stosowac w swoich Domach zapisy w/w Rzoporządzenia, może macie jakieś dobre rozwiazania
Re: rozporządzenia z dnia 14 stycznia 2014 r. w sprawie zajęć reh
Jestem także ciekawa propozycji
jak dużo macie u siebie w dps-ach osób, które zakwalifikują się do reh. społecznej? Trzeba wziąć pod uwagę, kto rokuje na zatrudnienie lub powrót do środowiska.
tu chodzi chyba a aktywizację w ogóle, żeby nie spędzali czasu biernie, jedni kwalifikują się do wszystkiego inni do wąskiej grupy zajęć, nieliczni przecież kwalifikują się ewentualnie do zatrudnienia, w przyszlości do usamodzielnienia. Nie bez powodu są w dpsie. Znacie takiego kto odważy sie świadomie zatrudnić chorego psychicznie a tym bardziej uposledzonego?
Poza tym, był czy nie był faktycznie na zajęciach, coś robił czy sie czegoś nauczył to niewazne, ważne żeby to wszystko wielokrotnie opisywać bo z tego nas rozliczą, a to zajmnie nam więcej czasu niż same zajęcia.
A jeszcze jedno - do ewentualnej nagrody to ilu wolno wytypować? A kasa na to skąd? Jak jej nie ma to na pewno nikt na nagrodę nie zasłuży. Ot dylematów coraz wiecej sie rodzi.
Poza tym, był czy nie był faktycznie na zajęciach, coś robił czy sie czegoś nauczył to niewazne, ważne żeby to wszystko wielokrotnie opisywać bo z tego nas rozliczą, a to zajmnie nam więcej czasu niż same zajęcia.
A jeszcze jedno - do ewentualnej nagrody to ilu wolno wytypować? A kasa na to skąd? Jak jej nie ma to na pewno nikt na nagrodę nie zasłuży. Ot dylematów coraz wiecej sie rodzi.
im dalej w las..tym więcej watpliwości. rehabilitacja społ. w środowisku a ta w dps to odrębne byty, jak dowodzi głębsze zastanowienie nad tematem. Typujemy osoby mające rokowania na poprawę funkcjonowania w dps, ustawiamy to w planie wsparcia.
A gdzie mowa że można kogoś typować ? Ja uważam ze trzeba zmodyfikować IPW i każdy musi mieć 10 godz tygodniowo i to robimy
Chyba źle zrozumiałam: na każdego mieszkańca 10 godzin tygodniowo? W mojej ocenie suma zajęć z rehab. społ. ma byc nie mniej niż 10 godzin tyg.
Na każdego, na każdego niestety, a oni mają to gdzieś. Wiosna nastała, wolą kręcić się po okolicy, na rynek polecieć czy snuc się po okolicy a nasze oczekiwania, obowiązki czy pomysły ministerstwa tyle ich obchodzą co ... Największy problem z tzw. elitą, z którą teoretycznie wiele można zdziałać.
już jeden wątek w tym temacie jest, ale podzielę się jeszcze tutaj swoimi zdaniem: 10 godzin odnosi się do zajęć, dla mnie to wprost wynika z zapisu par.5 pkt 1. Natomiast czas dla uczestnika zajęć reguluje punkt 2.
Oprócz rozporządzenia z dnia 14 stycznia 2014 r. w sprawie zajęć reh - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
10 % - obowiązuje czy nie?
Umowa w sprawie odpłatności za DPS
odpłatność DPS 2014
kto załatwia te sprawę ?
DPS zwrot
kto kieruje i kto płaci
Zmienił się koszt utrzymania mieszkańca w dps- wysyłać pismo?
internacja a opłata za pobyt w dps
DPS na czas określony
masa spadkowa
wzór umowy na ponoszenie odpłatności za dps
Mieszkanie a opłaty DPS
Rozporządzenie - rehabilitacja społeczna
koszt leków w dPS
kurator osoby częściowo ubezwłasnowolnionej
ustalenie odpłatności