rozporządzenie w sprawie ŚDS
Re: rozporządzenie w sprawie ŚDS
do kain , właśnie na tym polega terapia i rehabilitacja uczestników żeby robić wszystko razem - taka specyfika tej pracy że nie możemy im odmówić talerza ciepłej zupy czy czegoś na gorąco. czyli 220 wszystkiego razem to jest koszt tej terapii jeśli ma być skuteczna i ma dać efekty. Tak jak pisałem to nie jadłodajnia , stołówka ,czy bar mleczny tylko ośrodek wsparcia dla ludzi którzy są odrzuceni przez rodzinę , sąsiadów i otoczenie trudno żeby to samo ich spotykało w ośrodku gdzie mają dostać wsparcie i nauczyć się współżycia społecznego . Kain nie powielaj tych stereotypów i nie myśl jak księgowy widzę że nie znasz tych problemów i tych ludzi .
Napisałem, każdy Dom ma swoją specyfikę. Osobiście nie znam Domu w którym odmawia się zupy, picia itd. uczestnikom. Pisząc wszystko miałem na myśli interpretację przepisów rozporządzenia i tylko tyle. W sentymenty nie chciałem się zagłębiać ponieważ uczucia każdy z nas ma swoje i zapewne inne. 220 dodatkowo obiadów miesięcznie razy koszt produktów i koszt przygotowania i razy 12 (rok) miesięcy - To Jest Właśnie dodatkowy koszt tej pracowni (dodatkowo ok.2600 posiłków rocznie ) który nie jest ujęty w paragrafach i tylko o to mi chodziło. Nic więcej. Czy spożywacie posiłki jako pracownicy czy nie to nic a nic mnie nie interesuje - Wasza sprawa. Nigdy nie powielam stereotypów drogi M ponieważ jestem indywidualistą, a do księgowego droga daleka. Terapia natomiast myslę, że raczej polega na nie robieniu wszystkiego razem tylko na umożliwieniu rozwoju osobowego każdego uczestnika poprzez wspieranie własnej wartości, pewności siebie, bezpieczeństwa............ i jeszcze kilku innych rzeczy.
Do kain. To oczywiste że do każdego uczestnika podchodzi się indywidualnie i na tym forum nie będziemy tezy tej udowadniać, ponieważ jak sądzę wypowiadają się tu profesjonaliści. w grupach jednak jak pracujesz indywidualnie to i tak razem. A co do wypowiedzi kain- wcześniejszej. U nas jest obliczona stawka żywieniowa uczestnika , naliczył ją OPS, 3,50 /uczestnika w ramach dożywiania ( mam na myśli program) stawka liczona jest z góry na cały miesiąc, uczestnicy wykazują się wysoką frekwencją, a to dzięki naszej pracy. Pracownicy przynoszą produkty we własnym zakresie ( ziemniaki itp), uczestnicy także, ( dobrowolnie) na takich zasadach m.in opiera się specyfika pracy z chorymi w moim zakładzie.
Nie pozostaje mi nic innego jak tylko pogratulować i życzyć dalszej owocnej pracy w pełnej zgodzie i harmoni.
szkoda,że w tym wątku nie porusza się istotniejszych wątpliwości dotyczących co poniektórych artykułów rozporządzenia. Wykłócanie się co do spożywania przez pracowników posiłków nie ma najmniejszego sensu. To, że w częsci ŚDS-ów pracownicy jedzą wraz z uczestnikami nie wzięło sie z ich łakomstwa! Osoby o dłuższym stażu w ŚDS z pewnością wszystkie wiedzą, że \"wiszący\" przez kilka ładnych lat projekt rozporządzenia mówił, że ŚDS \"zapewnia\" pracownikom te posiłki. Stąd całe zamieszanie, że twórcy przepisów zmienili zamysł. Bóg raczy wiedzieć czym kierowali się wczesniej a czym teraz. Tyle lat zajęło tworzenie tego aktu,że to już pewnie kwestia zupełnie innych twórców i obecnej tendencji \"obcinania\" czego się da.
Istotniejszym problemem według mnie jest to czy w myśl rozporządzenia już dzis powinniśmy \"trenować\" zamiast \"prowadzić terapię\"-czy też czas na \"przemiany\" mamy do 2014? Czy termin ten dotyczy tylko dostosowania sprzętu i pomieszczeń czy też zmiany metod pracy?
Mam nadzieję, że ktoś się wypowie
Istotniejszym problemem według mnie jest to czy w myśl rozporządzenia już dzis powinniśmy \"trenować\" zamiast \"prowadzić terapię\"-czy też czas na \"przemiany\" mamy do 2014? Czy termin ten dotyczy tylko dostosowania sprzętu i pomieszczeń czy też zmiany metod pracy?
Mam nadzieję, że ktoś się wypowie
faktycznie to istotne z wytycznych do rozporządzenia wynika że trzeba dostosować się niezwłocznie ale nigdzie nie ma nakazu a jest termin 2014 . Myślę że to zależy od poszczególnych wydziałów polityki społecznej województwa czyli jeśli uznają że standardy dostosowania budynku to do 2014 a reszta czyli standardy merytoryczne i zasady funkcjonowania już natychmiast no to trzeba będzie już natychmiast . I nie mam nic przeciwko temu żeby teraz większy nacisk kłaść na treningi umiejętności społecznych bo tak wg mnie powinno się z tymi ludźmi pracować . Terapia zajęciowa to teraz margines pracy i ciężko z czasem na te zajęcia ale nie rezygnujemy z niej żeby też można było z czymś się pokazać na zewnątrz . Teraz każdy ośrodek musi się dostosować i zmienić swoje plany pracy dostosowane do indywidualnych planów wspierająco - aktywizujących i do celów jakie chcą osiągnąć z uczestnikiem czyli samodzielność i zaradność życiową uczestnika .
A czy posiłek zalezy od dochodu uczestnika, oczywiście ten posiłek w ramach zadania własnego gminy, bo u nas Pani kierownik twierdzi, że jeśli dochód jest większy od kryterium dochodowego to bezpłatny posiłek nie przsługuje.
do prosiaczek -w przypadku kiedy gmina zapewnia gorący posiłek powinna być uchwała Rady Gminy o odpłatności i naliczana zgodnie z nią (za wyżywienie) , gmina powinna też pokryć zatrudnienie kucharek jeśli posiłki są przygotowywane na terenie ŚDS . Oczywiście musi uwzględniać ta uchwała ustawę o pomocy społecznej i gwarantować bezpłatny posiłek do KD . Zwracam również uwagę że uczestnicy muszą też ponosić odpłatność za usługi w ŚDS zgodnie z ustawą czyli powyżej 250% KD. Oprócz tego w każdym ŚDS ma działać pracownia kulinarna wyposażona (tak jak kuchnia) zgodnie z rozporządzeniem .
Do Agaton, termin 2014 obliguje do dostosowania: powierzchni, WC, i innych barier architektonicznych. Pozostałe przepisy obowiązują od 1 stycznia 2011:). Powodzenia
DO ~ aa do 2014 roku należy dostosować śds od stycznia br. zastosować się do wytycznych w zakresie prowadzenia niezbędnej dokumentacji.
Pozdrowionka dla prac śds
Pozdrowionka dla prac śds
Oprócz rozporządzenie w sprawie ŚDS - Ośrodki Wsparcia przeczytaj również:
kierowanie do SDS
klubowicz a wolontariat w śds
odpłatność za śds
ŚDS o OPS
TErapia zajeciowa w swietle nowego rozporzadzenia
Parcownia terapii -pracownik na pół etatu?
śds KNURÓW
podstawa do decyzji
pomoc finansowa
Pogodnych Świąt !
potrzebna pomoc bardzo
kwota dodacji na rok 2011 w ŚDS
NAGRODY Z OKAZJI DNIA PRACOWNIKA SOCJALNEGO
wywiady w ŚDS
dzień pracwonika socjalnego
kierowanie do SdS