Rozwiązanie umowy najmu dod. mieszk. - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 13 lis 2018, 15:37

po pierwsze : nie czepiaj się słówek :-)
na podstawie 162 kpa .
po 2 : oczywiste, że w ustawie DM takiego zapisu nie ma ale wystarczający jest zapis art 162 kpa, który mówi, że należy stwierdzić wygaszenie decyzji gdy ta stanie się bezprzedmiotowa.
utrata tytułu prawnego powoduje, że taka decyzja staje się bezprzedmiotowa) art. 7 ust 10 DM nie ma w tym przypadku zastosowania bo to nie jest zmiana danych typu np. zmiana dochodów bądź zmiana składu osobowego gosp. tylko upada podstawa wypłaty świadczenia tj. brak tytułu prawnego na podstawie, którego w ogóle przyznaje się świadczenie.
Bezprzedmiotowość decyzji oznacza jej nierealność z punktu widzenia możliwości osiągnięcia celu i wiąże się ze zmianą stanu faktycznego, gdyż każda decyzja wiąże tak długo, jak długo istnieją stosunki faktyczne stanowiące podstawę jej wydania.
poza tym, za stwierdzeniem wygaszenia takiej decyzji przemawia także interes społeczny bowiem wypłata świadczenia na rzecz osób nie uprawnionych w sprawie dodatku mieszkaniowego spowodowałaby naruszenia zasad gospodarowania środkami publicznymi, będącymi źródłem finansowania dodatków mieszkaniowych
nie wiem kto tu powinien wybrać się na szkolenie jeżeli u was się nie stwierdza wygaszenia decyzji w takich przypadkach..
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 13 lis 2018, 16:00

dla mnie zwyczajnie logicznym jest, że skoro ktoś np. wyprowadza się z lokalu
np. 20 grudnia (umowa najmu zostaje w tej dacie rozwiązana) a dodatek ma np jeszcze parę miesięcy to w takim przypadku automatycznie traci prawo do dodatku bo niby komu i na jakiej podstawie to świadczenie ma być wypłacane ? zarządcy budynku ? do lokalu, w którym będzie za chwilę zamieszkiwała inna rodzina? na podstawie czego?
no proszę cię Maxima .....
Po drugie: wskaż gdzie jest napisane, że DM możesz przeliczyć na dni.
a pytaniem na pytanie .. gdzie jest napisane , że tego robić mi nie wolno?
w innym przepisie naszej ustawy napisane jest , że dodatki przyznaje się na okresy 6 miesięczne ale czy to oznacza , że nie można przyznać np. na 2 , 3 czy 4 miesiące . No nie wydaje mi się , nie można jedynie na więcej niż 6 miesięcy...
brodafix
Podinspektor

Napisano: 13 lis 2018, 16:09

Te kwestie były tu tyle razy wałkowane, że wybacz, ale nie chce mi się dyskutować z Tobą. Powiem tak: nie chce mi się z Tobą gadać :lol:
Ale rób swoje dodatki jak Ty uważasz, skoro wiesz lepiej.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 13 lis 2018, 16:12

Wiesz brodafix, tylko szkoda mi tych osób na forum, co Ciebie posłuchają .... :?
Maxima
VIP

Napisano: 13 lis 2018, 16:14

wiem ile razy były wałkowane bo czytam to forum nie od dzisiaj..
odpowiedź bardzo, że tak powiem merytoryczna
a to wiesz myślę , że nie musi Ci być szkoda , nie ma takiej potrzeby ;)
pozdrawiam , miłego popołudnia ;)
brodafix
Podinspektor

Napisano: 13 lis 2018, 16:25

brodafix pisze: miłego popołudnia
Wzajemnie
Maxima
VIP