Rozwiedziona wyszła za mąż, zmienia nazwisko..... - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 20 lip 2020, 10:32

Witam! mam Panią, która była rozwódką i miała kartę oraz jej 4 dzieci też , teraz wyszła za mąż, urodziła dziecko, które jest jej obecnego męża, jest jeszcze córka obecnego męża, Pani ta zmieniła też nazwisko, chce teraz złożyć wniosek na obecnego męża i jego córkę a także na ich wspólne dziecko, a także dokonać zmiany nazwiska, proszę o pomoc jak to teraz załatwić, jak ma napisać wniosek i jak to w systemie zrobić?
wioli
Starszy referent
Od: 08 lip 2018, 18:29
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 05 sie 2020, 12:39

No właśnie mam podobny problem - rozwódka wyszła za mąż i zmieniła nazwisko. Czy trzeba wybrać anulowanie karty i unieważnienie karty z powodu "wydanie nowej karty" i pani składa wniosek na siebie i nowego męża z nowymi danymi :roll:
smalena
Stażysta
Od: 17 mar 2017, 12:57
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA

Napisano: 05 sie 2020, 13:32

Pani u siebie na wniosku zaznacza, że wnosi o przyznanie karty dla członka rodziny, który był jej posiadaczem i w programie zaznaczasz zmiana danych na karcie.
U męża i dziecka zaznacza, że wnosi o KDR - i w programie zaznaczasz uzupełnienie rodziny.
Nie wiem czy starą kartę program będzie chciał unieważnić jak będziesz robiła decyzję. Jeśli nie to unieważniłabym ją w zarządzaniu kartami i zaznaczyła, że z powodu wydania nowej karty.
Pozdrawiam
Gabryśka
Stażysta
Od: 11 mar 2020, 10:37
Zajmuję się: KDR

Napisano: 06 sie 2020, 7:14

@Gabryśka

Praktycznie się zgodzę, tylko z jednym wyjątkiem i pytaniem do autorki. Ja bym tu uznał, że jest to kdr dla nowego członka rodziny wielodzietnej (dla męża i córki), no bo nie jest to żadne uzupełnienie rodziny. Uzupełnić to można jak się kogoś "zapomni wpisać".
b) uzupełnienie rodziny – w SI KDR wybiera się jako podrodzaj wniosku „uzupełnienie rodziny”, jeżeli zostanie złożony wniosek dla członka rodziny wielodzietnej, który w chwili składania pierwszego wniosku o przyznanie Kart dla całej rodziny był członkiem rodziny, ale nie został uwzględniony we wniosku. Przykłady takiej sytuacji: rodzic/małżonek rodzica będący cudzoziemcem, oczekujący na wydanie dokumentu potwierdzającego prawo do zamieszkania na terytorium RP, osoba powyżej 18. roku życia oczekująca na przyjęcie do szkoły/szkoły wyższej, osoba pominięta przy wypełnianiu pierwszego wniosku lub rejestracji wniosku w Module Obsługi Karty SI KDR.
Zatem zdecydowanie bardziej pasuje
3. Wniosek o przyznanie Karty Dużej Rodziny dla nowego członka rodziny wielodzietnej – wniosek ten wnosi się dla osoby, która w chwili składania przez rodzinę pierwszego wniosku o przyznanie Karty nie była jej członkiem. Przykłady takiej sytuacji: dziecko przyjęte w ramach rodzinnej pieczy zastępczej, gdy osoby wchodzące w skład tej rodziny posiadają już Karty, nowonarodzone dziecko, gdy osoby wchodzące w skład rodziny posiadają już Karty, małżonek rodzica, który wszedł w skład rodziny (zawarł związek małżeński z rodzicem) posiadającej już Karty.
https://www.gov.pl/web/rodzina/informacje-biezace

@wioli
Czy poprzedni mąż też jest w tej rodzinie (KDR)? Bo jeśli tak, to nie do końca mi się podoba że poprzedni i aktualny mąż będą w jednej rodzinie. Trzeba by było sprawdzić czy po rozwodzie byłemu mężowi sie kdr nadal należy tzn. czy był/jest ojcem trójki dzieci.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 06 sie 2020, 8:51

michu95 pisze:
06 sie 2020, 7:14
@Gabryśka

Praktycznie się zgodzę, tylko z jednym wyjątkiem i pytaniem do autorki. Ja bym tu uznał, że jest to kdr dla nowego członka rodziny wielodzietnej (dla męża i córki), no bo nie jest to żadne uzupełnienie rodziny. Uzupełnić to można jak się kogoś "zapomni wpisać".

Zatem zdecydowanie bardziej pasuje
3. Wniosek o przyznanie Karty Dużej Rodziny dla nowego członka rodziny wielodzietnej – wniosek ten wnosi się dla osoby, która w chwili składania przez rodzinę pierwszego wniosku o przyznanie Karty nie była jej członkiem. Przykłady takiej sytuacji: dziecko przyjęte w ramach rodzinnej pieczy zastępczej, gdy osoby wchodzące w skład tej rodziny posiadają już Karty, nowonarodzone dziecko, gdy osoby wchodzące w skład rodziny posiadają już Karty, małżonek rodzica, który wszedł w skład rodziny (zawarł związek małżeński z rodzicem) posiadającej już Karty.
https://www.gov.pl/web/rodzina/informacje-biezace

Oczywiście masz rację :D Mój błąd :D
Gabryśka
Stażysta
Od: 11 mar 2020, 10:37
Zajmuję się: KDR

Napisano: 08 sie 2020, 19:37

Dziękuję za pomoc, rzeczywiście będzie, to przyznanie karty dla nowego członka rodziny a czy konieczne jest zdanie starych kart? czy jak mi powie, zgubiła karty, to co wtedy?
wioli
Starszy referent
Od: 08 lip 2018, 18:29
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem