rygor natychmiastowej wykonalności - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 20 sty 2014, 12:02

czy decyzjom o DE nadaje się rygor natychmiastowej wykonalności?
~zula

Napisano: 20 sty 2014, 12:46

art 130 par 4 KPA
§ 4. Ponadto decyzja podlega wykonaniu przed upływem terminu do wniesienia odwołania, gdy jest zgodna z żądaniem wszystkich stron.
~KK

Napisano: 20 sty 2014, 14:23

Nie zgadzam się z KK. Decyzja byłaby zgodna z żądaniem strony wtedy, gdy strona w swoim wniosku napisałaby np. wnoszę o przyznanie dodatku energetycznego po 11,36 zł miesięcznie na okres od stycznia do czerwca. Wiemy, że wnioski tak nie będą wyglądały, a decyzje będą wystawiane także na krótsze okresy.
~Ryska

Napisano: 20 sty 2014, 16:16

Jeżeli kwota d.e jest określona to strona nie może żądać więcej niż 11.36zł czyli wniosek jest zdodny z żądaniem strony. Zgadzam się z KK
~BooBoo

Napisano: 20 sty 2014, 17:13

do rygoru natychmiastowej wykonalności (art 108) nie ma tu podstawy. a jak przyjdzie klient 3 lutego z wnioskiem o de to mu wystawie decyzję z 130 par 4 i może juz do 10 otrzymać pieniądze. obwieszczenie i kwoty są znane moim klientom mam przygotowaną ulotkę na ten temat i wywieszone ogłoszenie na tablicy ogłoszeń
~KK

Napisano: 21 sty 2014, 10:50

na szkoleniu usłyszałam, że można poinformować o wysokości dodatku do kwietnia i wpisać to do protokołu, wówczas można skorzystać z rygoru natychmiastowej wykonalności, tak to zrozumiałam
~JM

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x