rząd nas okradł! wszystko będzie szło do BP! - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 17 wrz 2015, 9:27

Czy ja dobrze rozumiem, że teraz właściwie wszystko co otrzymamy od komornika na poczet zadłużenia będzie zgodnie z art. 1026 kpc szło na odsetki czyli do BP??? u mnie dłużnicy mają tyle zadłużenia że nie wiem kiedy w przyszłości może coś pójdzie na należność główną. Czy ja dobrze rozumuję? Jak wy myślicie?? po co ten podział 40 i 60 skoro i tak nic dla gmin nie zostanie?
Protestuje

Napisano: 17 wrz 2015, 9:44

dobrze rozumiesz. ktoś na górze musiał nieźle główkować ...
Magda198126
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 16:03
Zajmuję się:

Napisano: 17 wrz 2015, 9:51

Straszne - jak was okradł? Co wam zabrał co było wasze? Samochód? Mieszkanie? Portfel?
xyzz

Napisano: 17 wrz 2015, 10:00

Przychylam się raczej do opinii, że wzięło się to z niekompetencji tych którzy pisali tę nowelę. Świadczą o tym pozostałe zmiany które niesie nowa ustawa.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 17 wrz 2015, 11:28

A gdzież tu niekompetencja?
Czytam nowelę i dla mnie wszystko jasne.
Jednoznaczne regulacje wprowadzone zostały na wiele kwestii i tyle.
A to, że się te regulacje komuś nie podobają - mnie się niektóre zapisy nie podobają - to już niekompetencja?
Ktoś tu myli pojęcia
małamii

Napisano: 17 wrz 2015, 11:42

Jeżeli jest jasne to odpowiedz na pytanie.
W którym momencie będzie powstawać zobowiązanie DA do zapłaty należności z tytułu zwrotu którego egzekucję ma prowadzić komornik sądowy?
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 17 wrz 2015, 11:48

DA? Nie ma tego pojęcia w ustawie. Może sprecyzuj swoje skrótowce.
A kiedy powstaje zobowiązanie dłużnika alimentacyjnego do zwrotu należności z tytułu św. z fa i odsetek, wskazuje niezmienny od 1 dnia obowiązywania ustawy art. 27 ust. 1 i 1a.

Nie za bardzo nawet jak widze potrafisz pytanie zadać. "Ekspercie" od fa niedawno objawiony na tym forum
małami

Napisano: 17 wrz 2015, 12:27

Niepotrzebna jest ta agresja. Na tym forum działam od 2008 r.

Na podstawie art. 27 ust.1 nie powstaje zobowiązanie ale stan prawny który stanowi przesłankę do powstania zobowiązania (nazywany nieskonkretyzowana powinnością). Dla tego by w tym przypadku powstało zobowiązanie czyli obowiązek zapłaty w ustalonej kwocie, terminie i formie wymagane jest wydanie decyzji konstytutywnej (decyzja w sprawie zwrotu).

Jeżeli by przyjąć tak jak piszesz, że zobowiązanie powstaje w terminie wypłaty świadczenia osobie uprawnionej to dalej nie jest wiadomym w jakim terminie dłużnik powinien zapłacić to zobowiązanie. Jeżeli termin zapłaty nie jest określony to należność z tyt. zwrotu nigdy nie będzie wymagalna a tym samym nie podlega egzekucji. Dłużnik z własnej woli może zapłacić ale nie ma takiego obowiązku a jak nie ma takiego obowiązku to nie można stosować środków przymusu.
Dłużnik nie może również zostać pozbawiony możliwości dobrowolnej zapłaty.

Egzekucja sądowa jest stosowana tylko do należności wymagalnych.
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 17 wrz 2015, 13:20

Art. 27 ust. 1 i 1a - tu jest określony obowiązek zwrotu - wprost jest to napisane w treści przepisu.
Art. 27 ust. 3 i 3a - tu wprost jest wskazany tryb egzekucji, czyli egzekucja sądowa
Art. 27 ust. 8a: Egzekucja należności, o których mowa w ust. 3, jest prowadzona na podstawie decyzji, o której mowa w ust. 8 pkt 1, bez konieczności zaopatrywania jej w klauzulę wykonalności.

W dniu wypłaty powstaje dług dłużnika, odsetki od kwoty wypłaconej biegną od następnego dnia. Egzekwowane to jest w trybie egzekucji sądowej, podstawą do tej egzekucji jest ostateczna decyzja przyznająca św. z fa.
Jak te przepisy są dla ciebie niejasne to wybacz ale nie mamy o czym rozmawiać.
A jak dalej chcesz kwestionować możliwość dochodzenia od dłużników zwrotów fa na podstawie decyzji przyznającej fa, to polecam historie , tj. sprawdz sobie jak prawie 20 lat dochodzono zwrotu starego fa i jak dochodziliśmy zwrotu zaliczki alimentacyjnej.

Jak wciąż nie rozumiesz, to dla mnie szkoda czasu na tłumaczenie ci elementarnych kwesti, zagadnień, uregulowań
małami

Napisano: 17 wrz 2015, 14:24

małami pisze:Art. 27 ust. 1 i 1a - tu jest określony obowiązek zwrotu - wprost jest to napisane w treści przepisu.
uregulowań
Obowiązek zwrotu który powstaje w dniu wypłaty to nie jest zobowiązanie (dług dłużnika). Napisałem jakie warunki powinien spełniać stosunek prawny, żeby był zobowiązaniem. Zobowiązanie może również powstawać z mocy prawa ale ustawodawca nie zamieścił odpowiednich zapisów.

Starasz się interpretować ten przepis na podstawie wiedzy która posiadasz a, że jest ona nieduża to wychodzi Ci taka naiwna interpretacja. Należność z tyt. zwrotu jest niepodatkową należnością budżetową do której stosuje się przepisy ustawy o finansach publicznych i ustawy Ordynacja podatkowa, których jak widać nie znasz.

Jeżeli dla Ciebie dyskusja na ten temat to strata czasu to odpuść bo i tak jak widać nie masz nic istotnego do powiedzenia.
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x