Rządowy projekt ustawy o dodatku osłonowym
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dm
- Kontakt:
-
- Praktykant
- Zajmuję się: FA, DM
- Kontakt:
Re: Rządowy projekt ustawy o dodatku osłonowym
Komu będzie przysługiwał?
-
- Referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
- Kontakt:
wiadomo jest że została przyjęta poprawka odnośnie wzoru wniosku , wzór wniosku będzie wynikał z rozporządzenia ,zdjęli obowiązek uchwalania wzoru z samorządów, gdyż zostało mało czasu...
będzie można też składać wnioski drogą elektroniczną
będzie można też składać wnioski drogą elektroniczną
- Mind Of Good
- Stażysta
- Zajmuję się: RODO
- Kontakt:
6. Dodatek osłonowy, w przypadku gdy głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego jest kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, ogrzewacz powietrza, trzon kuchenny, piecokuchnia, kuchnia węglowa lub piec kaflowy na paliwo stałe, zasilane węglem lub paliwami węglopochodnymi, wpisane do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz. U. z 2021 r. poz. 554, 1162 i 1243), wynosi rocznie:
1) 500 zł dla gospodarstwa domowego jednoosobowego;
2) 750 zł dla gospodarstwa domowego składającego się z 2 do 3 osób;
3) 1062,50 zł dla gospodarstwa domowego składającego się z 4 do 5 osób;
4) 1437,50 zł dla gospodarstwa domowego składającego się z co najmniej 6 osób.
Gminy będą sprawdzać, czy osoba, osoby są wpisane do CEEB ?
W jaki sposób będzie weryfikowany dochód osoby, lub osób w rodzinie ?
1) 500 zł dla gospodarstwa domowego jednoosobowego;
2) 750 zł dla gospodarstwa domowego składającego się z 2 do 3 osób;
3) 1062,50 zł dla gospodarstwa domowego składającego się z 4 do 5 osób;
4) 1437,50 zł dla gospodarstwa domowego składającego się z co najmniej 6 osób.
Gminy będą sprawdzać, czy osoba, osoby są wpisane do CEEB ?
W jaki sposób będzie weryfikowany dochód osoby, lub osób w rodzinie ?
Zachłychnięci tym co wiemy, zapomnieliśmy zapytać, czy nam wolno.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Rewelacyjnie się to wszytko toczy, tak po polsku. Wczoraj Senat RP przekazał projekt do komisji z poprawkami, które m. in. zakładają zabezpieczenie 2x większej kwoty w budżecie
A od 01.01.2022r. będziemy działać. Ktoś jest równie podekscytowany jak ja? :/

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
- Kontakt:
A ja mam takie pytanie, bo trochę zaczynam się gubić. W ustawie jest mowa o tym, że wnioski na dodatek osłonowy składa się w gminie. Gmina się rozlicza itd.
Czy jednsotka podległa taka jak GOPS/MOPS będzie mogła takie sprawy prowadzić? Czy jest w tej ustawie artykuł, który upoważnia kierownika ops-u? Doczytałam, że w ustawie, która się łączy z tą - o ochronie środowiska w art. 411 ust. 10r jest coś o upoważnieniu - ale to chyba nie w zakresie wydawania decyzji na osłonowy?
Jak to jest ?
Czy jednsotka podległa taka jak GOPS/MOPS będzie mogła takie sprawy prowadzić? Czy jest w tej ustawie artykuł, który upoważnia kierownika ops-u? Doczytałam, że w ustawie, która się łączy z tą - o ochronie środowiska w art. 411 ust. 10r jest coś o upoważnieniu - ale to chyba nie w zakresie wydawania decyzji na osłonowy?
Jak to jest ?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
mops prowadzi czyste powietrze...i tez burmistrz upoważnił do tego...zaswiadczenia o dochodzie do czystego powietrza tez są chyba z ochrony srodowiskaKlara27 pisze: 17 gru 2021, 15:45 A ja mam takie pytanie, bo trochę zaczynam się gubić. W ustawie jest mowa o tym, że wnioski na dodatek osłonowy składa się w gminie. Gmina się rozlicza itd.
Jak to jest ?

-
- Praktykant
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
Wszystko ok.W dodatkach mieszkaniowych,czyste powietrze jest zapis,że organ np.Prezydent,Wójt,Burmistrz może upoważnić inną osobę do wydawania decyzji w tych sprawach.W projekcie ustawy o dodatkach osłonowych takiego zapisu nie ma.U mnie dodatki mieszkaniowe i energetyczne prowadzi UM,a zasiłki rodzinne i inne MOPS.Ciekawe czy teraz osłonowe można scedować na opiekę społeczną.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
- Kontakt:
Nie jestem pewna czy ops-y mogą to przejąć bo nie ma zapisu o tym wprost. A z tego art. 411 ustawy o ochronie środowiska ust. 10r to nie za bardzo wynika moim zdaniem. Ale mogę się mylić. Jak się mylę to wyprowadźcie mnie z błędu.lokal pisze: 20 gru 2021, 9:59 Wszystko ok.W dodatkach mieszkaniowych,czyste powietrze jest zapis,że organ np.Prezydent,Wójt,Burmistrz może upoważnić inną osobę do wydawania decyzji w tych sprawach.W projekcie ustawy o dodatkach osłonowych takiego zapisu nie ma.U mnie dodatki mieszkaniowe i energetyczne prowadzi UM,a zasiłki rodzinne i inne MOPS.Ciekawe czy teraz osłonowe można scedować na opiekę społeczną.
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
10r. Wójt, burmistrz lub prezydent miasta może, w formie pisemnej, upoważnić swojego zastępcę, pracownika urzędu gminy albo kierownika ośrodka pomocy społecznej, a w przypadku przekształcenia ośrodka pomocy społecznej w centrum usług społecznych na podstawie przepisów ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o realizowaniu usług społecznych przez centrum usług społecznych (Dz.U. poz. 1818) - dyrektora centrum usług społecznych, lub kierownika innej jednostki organizacyjnej gminy, a także inną osobę na wniosek kierownika ośrodka pomocy społecznej, dyrektora centrum usług społecznych lub innej jednostki organizacyjnej gminy do prowadzenia postępowań w sprawach, o których mowa w ust. 10g, w tym do wydawania w tych sprawach zaświadczeń.
art 2 ust 12. ustawy o dodatku osłonowym
Do ustalenia przez wójta, burmistrza lub prezydenta miasta prawa do dodatku
osłonowego, o którym mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio art. 411 ust. 10j –10o
oraz 10r ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. – Prawo ochrony środowiska (Dz. U. z 2021r. poz. 1973 i 2127)
w art. 411 ust od 10j-10o jest mowa o osobie fizycznej z art. 10g
10g. Osoba fizyczna, która zamierza złożyć wniosek o przyznanie dofinansowania z Narodowego Funduszu lub wojewódzkiego funduszu, może złożyć żądanie wydania zaświadczenia o wysokości przeciętnego miesięcznego dochodu przypadającego na jednego członka jej gospodarstwa domowego.
hehe....masło maślane..
art 2 ust 12. ustawy o dodatku osłonowym
Do ustalenia przez wójta, burmistrza lub prezydenta miasta prawa do dodatku
osłonowego, o którym mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio art. 411 ust. 10j –10o
oraz 10r ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. – Prawo ochrony środowiska (Dz. U. z 2021r. poz. 1973 i 2127)
w art. 411 ust od 10j-10o jest mowa o osobie fizycznej z art. 10g
10g. Osoba fizyczna, która zamierza złożyć wniosek o przyznanie dofinansowania z Narodowego Funduszu lub wojewódzkiego funduszu, może złożyć żądanie wydania zaświadczenia o wysokości przeciętnego miesięcznego dochodu przypadającego na jednego członka jej gospodarstwa domowego.
hehe....masło maślane..

Oprócz Rządowy projekt ustawy o dodatku osłonowym - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
jeden dom dwie rodziny jeden piec
13 sta renta/emerytura i świadczenie uzupełniające
► Ministerstwo Klimatu i Środowiska - DO i DW - Pytania i odpowiedzi
wzór wniosku
Upoważnienie
uchwała, upoważnienie, zarządzenie
komu sie nalezy?
Dodatek osłonowy a śp
SZKOLENIE dodatek osłonowy
Dodatek osłonowy w świadczeniach rodzinnych