Dzień dobry,
w swojej jednostce prowadzę kilka dzienników pomocniczych. Po rocznym przeksięgowaniu przychodów i kosztów okazało się że w jednym dzienniku saldo konta 860 jest po stronie Wn, a w innym dzienniku jest po stronie Ma. Tym samym syntetyka wykazuje saldo obustronne, co jest nieprawidłowe.
Jak z tego wybrnąć? Salda analityczne zostały ustalone prawidłowo.
Saldo konta 860
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Główny księgowy
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: księgowość gops
- Kontakt:
Re: Saldo konta 860
Jeżeli jest to jedna jednostka , to dlaczego prowadzicie kilka rejestrów? W waszym przypadku należałby persaldo wykazać
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Główny księgowy
- Kontakt:
Re: Saldo konta 860
Mam osobne dzienniki pomocnicze na fundusz alimentacyjny i różne programy, gdzie w umowie jest konieczność prowadzenia wyodrębnionej ewidencji księgowej. Ja wiem, że w sprawozdaniu finansowym muszę wykazać per saldo.
Ale spotkałam się z zaleceniem pokontrolnym, gdzie zakwestionowano rzetelność weryfkacji sald właśnie w sytuacji gdzie saldo konta 860 było dwustronne. Dokładnie taka sama sytuacja jak u mnie.
W ubiegłym roku FA wypracował zysk, niewielki ale jednak. Czy może w tej sytuacji powinnam przeksięgować saldo 860 do jednostki podstawowej żeby zlikwidować saldo obustronne? Czy to będzie prawidłowe?
Ale spotkałam się z zaleceniem pokontrolnym, gdzie zakwestionowano rzetelność weryfkacji sald właśnie w sytuacji gdzie saldo konta 860 było dwustronne. Dokładnie taka sama sytuacja jak u mnie.
W ubiegłym roku FA wypracował zysk, niewielki ale jednak. Czy może w tej sytuacji powinnam przeksięgować saldo 860 do jednostki podstawowej żeby zlikwidować saldo obustronne? Czy to będzie prawidłowe?
Oprócz Saldo konta 860 - Księgowość przeczytaj również:
Księgowanie PFRON, AS
środki w drodze w sprawozdaniach
odpis aktualizujacy należnosci FA
Przeksięgowanie konta 761
BILANS za 2024
Kara umowna umowa zlecenie AOON
Refundacja między kontami
Przeksięgowanie roczne k. 130
Zaksięgowanie dochodu nienależnie pobranego świadczenia
dodatek motywacyjny 1000 zł w rozdziale 85504
OW czyli znów OPS narobiły bajzlu jak kiedyś z FA