sam na sam z dzieckiem - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 28 sie 2014, 13:50

W mojej pracy nurtuje mnie jeden wątek, a mianowicie:
Co asystent powinien uczynić w sytuacji, gdy w miejscu zamieszkania podopiecznego zastaje tylko dzieci :?:
Czy może wówczas, sam na sam, pracować z dzieckiem, czy może raczej wycofać się i odłożyć dane spotkanie. Oczywiście mam na myśli dzieci w przedziel powyżej 10 roku życia.
sanka

Napisano: 29 sie 2014, 9:00

Wycofać się. Ustalic z rodzicami, że ich obecność jest niezbędna podczas spotkań, także tych mających na celu rozmowę czy zajęcia z dziećmi. Ale jeśli któreś z dzieci jest pełnoletnie, wchodzę.
Lisbeth

Napisano: 04 wrz 2014, 9:35

poza tym poinformować rodziców, że dzieci niepełnoletnie nie mogą same pozostawać w domu, dłuższy czas, i że jak to się będzie powtarzać to będziesz zmuszona poinformować pracownika socjalnego /kuratora.
Chociaż ja mam taką jedną rodzinę, co klientka zgłasza mi że np jutro jej najstarszy syn (15 l.) zostanie w domu z młodszym rodzeństwem, bo ona musi jechać sprawy pozałatwiać. Ale o tym wie również wychowawca tego 15latka, ja, i póki co takie załatwiania spraw zdarza się raz na 2-3 miesiące, i wszystko jest dobrze. A teraz wszystkie dzieci matki chodzą do szkoły więc matka w godzinach jak dzieci są w szkole ma możliwość załatwiać swoje sprawy.
jaaaa

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x