Art. 24. § 1. Pracownik organu administracji publicznej podlega wyłączeniu od udziału w postępowaniu w sprawie:
5) w której brał udział w wydaniu zaskarżonej decyzji;
jak w szkole na lekcji ....marta10 pisze:może w tej sprawie wypowie się np. Tom., proszę
A podpisywanie decyzji wiąże się z koniecznością składania oświadczeń majątkowych. Sa u nas tacy "zwykli" pracownicy z pełnomocnictwem, ja się wymiksowalemNie było natomiast zdaniem Sądu samoistną podstawą wyłączenia pracownika wcześniejsze jego orzekanie w innej (jak i tej samej) sprawie, w tym wydanie następnie uchylonej decyzji. Powyższa okoliczność nie wyłącza jego udziału w postępowaniu organu w dalszym postępowaniu. W tym zakresie zarzuty skargi był bezzasadny. Udział pracownika w wydawaniu decyzji organu I instancji, następnie uchylonej, nie stanowi zgodnie z art. 24 k.p.a. przesłanki wyłączenia go od udziału w sprawie. W szczególności podstawa taka nie wynika z unormowania art. 24 § 1 pkt 5 k.p.a., gdyż przepis ten reguluje wyłączenie rozpatrywania sprawy w II instancji przez pracownika, który wydawał decyzję organu I instancji.
tak samo zawsze mnie uczono .. ale cóżElmer pisze:nie wiem, pan doktor prawa na szkoleniu z KPA się przy tym upierał. Ja się nie znam. Ja nawet tego nie stosuje bo to niewykonalne. Zresztą on sam twierdził, że tego się raczej nie przestrzega
aaa to sorki .. zwracam honorTom. pisze:no to mnie uczono inaczejwrzuciłem powyżej fragmencik z NSA
Ewalu, sam mialem krótki epizod jako pozaetatowy członek Kolegium, jednocześnie pracując w MOPS