Samodzielne podpisywanie decyzji - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 09 gru 2015, 11:32

KPA :D
Art. 24. § 1. Pracownik organu administracji publicznej podlega wyłączeniu od udziału w postępowaniu w sprawie:

5) w której brał udział w wydaniu zaskarżonej decyzji;
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 09 gru 2015, 13:31

może w tej sprawie wypowie się np. Tom., proszę
marta10

Napisano: 09 gru 2015, 13:46

marta10 pisze:może w tej sprawie wypowie się np. Tom., proszę
jak w szkole na lekcji .... :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 09 gru 2015, 13:46

Elmer, ale to dotyczy tego, że jak brałeś udział w pierwszej instancji, to nie możesz w drugiej ;) A nie ponownego rozpoznawania :D
np NSA II OSK 446/15
Nie było natomiast zdaniem Sądu samoistną podstawą wyłączenia pracownika wcześniejsze jego orzekanie w innej (jak i tej samej) sprawie, w tym wydanie następnie uchylonej decyzji. Powyższa okoliczność nie wyłącza jego udziału w postępowaniu organu w dalszym postępowaniu. W tym zakresie zarzuty skargi był bezzasadny. Udział pracownika w wydawaniu decyzji organu I instancji, następnie uchylonej, nie stanowi zgodnie z art. 24 k.p.a. przesłanki wyłączenia go od udziału w sprawie. W szczególności podstawa taka nie wynika z unormowania art. 24 § 1 pkt 5 k.p.a., gdyż przepis ten reguluje wyłączenie rozpatrywania sprawy w II instancji przez pracownika, który wydawał decyzję organu I instancji.
A podpisywanie decyzji wiąże się z koniecznością składania oświadczeń majątkowych. Sa u nas tacy "zwykli" pracownicy z pełnomocnictwem, ja się wymiksowalem :lol:
Ostatnio zmieniony 09 gru 2015, 13:52 przez Tom., łącznie zmieniany 1 raz.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 09 gru 2015, 13:49

nie wiem, pan doktor prawa na szkoleniu z KPA się przy tym upierał. Ja się nie znam. Ja nawet tego nie stosuje bo to niewykonalne. Zresztą on sam twierdził, że tego się raczej nie przestrzega
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 09 gru 2015, 13:52

Elmer pisze:nie wiem, pan doktor prawa na szkoleniu z KPA się przy tym upierał. Ja się nie znam. Ja nawet tego nie stosuje bo to niewykonalne. Zresztą on sam twierdził, że tego się raczej nie przestrzega
tak samo zawsze mnie uczono .. ale cóż
ale , że jeden i ten sam człowiek pracuje w dwóch instancjach ???
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 09 gru 2015, 13:54

no to mnie uczono inaczej :D wrzuciłem powyżej fragmencik z NSA

Ewalu, sam mialem krótki epizod jako pozaetatowy członek Kolegium, jednocześnie pracując w MOPS
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 09 gru 2015, 14:05

Tom. pisze:no to mnie uczono inaczej :D wrzuciłem powyżej fragmencik z NSA

Ewalu, sam mialem krótki epizod jako pozaetatowy członek Kolegium, jednocześnie pracując w MOPS
aaa to sorki .. zwracam honor :)
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x