"Samotna" matka .. - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 08 cze 2017, 15:01

Witam, proszę Was o pomoc.

Pani składa wniosek o 500+.
Stan cywilny : panna
Do wniosku dołączyła oświadczenie o samotnym wychowywaniu dziecka, w składzie rodziny zatem brak ojca..
Jednakże na początku 2017 roku złożyła nam wniosek o becikowe, gdzie w składzie rodziny podała ojca ..
Moje pytanie brzmi czy przeprowadzać u niej wywiad środowiskowy potwierdzający samotne wychowywanie dziecka ?
Wiem, że nie wychowuje sama tego dziecka, nawet podaje adres we wniosku pod którym zamieszkuje wraz z ojcem dziecka, poza tym w rodzinie nastąpił "uzysk" dochodów i gdyby dopisała do składu rodziny ojca dziecka to przekroczy kryterium dochodowe jak nic (wg becikowego)...

Co byście zrobili ? Pomocy.
Wywiad dodatkowo ? :(
Pozdrawiam :D
Eswuszka
Referent
Od: 27 kwie 2017, 10:54
Zajmuję się: świadczenia

Napisano: 08 cze 2017, 16:04

na pewno musi być taki sam skład rodziny więc niech się zdecyduje :lol:
rysia
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 27 kwie 2017, 15:17
Zajmuję się: ŚW,SR,FA

Napisano: 08 cze 2017, 16:55

Pytanie co było pierwsze, 500 czy becik?

Tak prawdę mówiąc to w pińcet jest tylko wywiad mający potwierdzić kto się opiekuje dzieckiem, tam wywiadów stricte dotyczących samotnego wychowywania nie ma.
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 08 cze 2017, 17:27

Pierwsze becikowe, pobrali je a po jakims czasie zlozyla wniosek o 500+
Eswuszka
Referent

Napisano: 08 cze 2017, 21:21

No to tak po prawdzie coś się mogło zmienić, na moment becika była z facetem a teraz może się wymigać i powiedzieć, że tatuś poszedł w długą i tyle go widziała. Jeśli masz jakąś podkładkę na ten wywiad to go poślij, przy czym jest wysoce prawdopodobne, że wszelkie ślady bytności partnera w miejscu zamieszkania znikną do czasu wizyty pracownika socjalnego ;)
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 09 cze 2017, 8:18

Mogło się zmienić .. ale dziwna sprawa, bo po ten wniosek (czysty formularz) na 500+ przyszedł tatuś, po czym po kilku dniach przychodzi mamusia i mówi, że ona sama wychowuje dziecko i składa wniosek na 500+ ...
Ewidentnie kombinują .. Wywiad zrobię na pewno. Zobaczymy co wyjdzie. ;)
Dobrze, że to ma się zmienić w nowym okresie 2017/18 ;) ;)
Eswuszka
Referent

Napisano: 09 cze 2017, 9:15

Szkoda Twojego i pracownika socjalnego czasu.. jak są dobrzy kombinatorzy to tatuś na czas wywiadu zniknie. Miałam podobną sytuację, Pani kłamała w żywe oczy (wiem to bo zaczęła budowę domu z tatusiem - o czym dowiedziałam się przypadkiem, zastępując koleżankę na kancelarii ok. tygodnia po wydaniu decyzji)i co z tego? Oświadczenia pod odpowiedzialnością karną podpisała nam bez mrugnięcia okiem (pracuje w wymiarze sprawiedliwości, żeby było śmieszniej :mrgreen: ), wywiad pracownikowi socjalnemu tak samo, więc szczerze mówiąc drugi raz, nie robiłabym sobie i koleżance kłopotu.......
globb
Stażysta
Od: 26 sie 2016, 9:13
Zajmuję się:

Napisano: 09 cze 2017, 11:00

A gdyby zrobić im niespodziewany wywiad ...
Masakra jest z tymi ludźmi.. a potem będę szła na zakupy i będę widziała "samotną mamusie" z tatusiem i dzieckiem jak idą z przeciwnej strony i to mi będzie głupio, że widzę ich razem, a nie im głupio, że mnie widzą ..
Eswuszka
Referent

Napisano: 09 cze 2017, 11:08

Dokładnie, a wywiad był nie zapowiedziany, wyglądał w ten sposób, że koleżanka raz pojechała rano przed ósmą, obeszła posiadłość i nikt ją nie wpuścił, choć samochody stały przed domem i firanki się ruszały, drugi raz pojechała po południu i sytuacja się powtórzyła, terminy mi biegły więc już wtedy żałowałam, że wystąpiłam o ten wywiad :roll: , trzecia próba rano, otworzył ojciec samotnej i powiedział, że córka z małą pojechały na badania i zorientował się kto to za intruz :mrgreen: czwarta próba - w końcu udana, samotna oświadczyła, że jest samotna i powiedziała, że w sąsiedniej gminie, koleżanka w podobnej sytuacji to bierze bez problemu już od kwietnia, a my ją nachodzimy...., jak dostałam ten wywiad, to było mi już wszystko jedno, ledwo zmieściłam się w terminie z decyzją :roll:
globb
Stażysta
Od: 26 sie 2016, 9:13
Zajmuję się:

Napisano: 09 cze 2017, 11:12

wiem jak czasem wkurza kombinator, mam też takie mamuśki. ale jeszcze bardziej wkurza mnie wieczny ryczałtowiec. Dajcie spokój...
gdyby dali na wszystkie dzieci w Polsce, nie mielibyśmy nic do gadania i też by było.
_Marta
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 27 kwie 2017, 13:02
Zajmuję się: dzśr

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem