Tylko ona się określiła że wychowuje samotnie ale w rodzinnych musi go wpisać bo nie ma alimentów i ojciec uznał dziecko. A w 500 wie że nie musi więc nie wpisuje. I jak?
Nie dopasowujemy ustawy do danej rodziny ...
Jeśli mówi, że jest samotną matką i nie wychowuje dziecka z jego ojcem, to do SR albo daje wyrok zasądzający alimenty albo nie ma rodzinnego (oczywiście jeśli dziecko uznane), skoro razem nie wychowują.
Za to ma 500+ jako matka samotna..
Fałszywe jest wpisanie w SR ojca po to by tylko mieć SR..
Poza tym jeśli chce mieć SR niech ureguluje swoją sytuacje prawnie i niech go pozwie o alimenty.
Nie.. Jak dwa rożne składy rodziny ?
Napisałam, że musi się określić czy wychowuje dziecko z drugim rodzicem czy nie.
Np my miałyśmy taką sytuację:
Pani (panna)ma przyznany ZR na dzieci na okres zasiłkowy 2015/2016 (trwający od 01.11.2015 do 30.10.2016 r.). Skład rodziny to:
- 2 dzieci, Pani (panna) i ojciec dziecka (kawaler).
W kwietniu 2016 r. składa wniosek na 500+ ... I jest skład rodziny:
- 2 dzieci, Pani (panna).
Deklaruje samotne wychowywanie dziecka..
Więc był problem ponieważ w dwóch wnioskach były dwa różne składy rodziny..
A stan faktyczny jest jeden: albo jest z ojcem dziecka i razem wychowują dzieci lub nie.
Wzywałyśmy do złożenia wyjaśnień..
I wtedy składały wyjaśnienia, czy wychowują wspólnie dziecko z drugim rodzicem czy nie.
Zazwyczaj było " ale ja nie jestem z ojcem dziecka, sama wychowuje i nie mam alimentów".
Brałyśmy oświadczenie pod odpowiedzialnością karną by potwierdzić powyższe.
Uchylałyśmy decyzję (za zgodą Strony) przyznającą ZR, no bo brak alimentów.
Za to miały/mają 500+ jako matki samotne...
Tak jak napisałam wcześniej. Liczy się stan faktyczny.
Nie dopasowujemy ustawy do danej rodziny tak by otrzymały ZR zeznając nieprawdę i wpisując w skład rodziny ojca dzieci, skoro z nim nie wychowują.
A jak chcą mieć dodatkowo ZR to niech uregulują swoją sytuację prawnie (wyrok o alimenty).