samotne a postanowienie o zabezpieczeniu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 17 kwie 2014, 11:18

mam pytanie czy na podstawie postanowienia o zabezpieczeniu alimentów można uchylić prawo do dodatku z tytułu samotnego wychowywania dziecka
Zaznaczam, ze ojciec płacił alimenty a teraz zaprzestał i matka wnioskuje o fa komornik przyjął postanowienie do egzekucji
wiosna1

Napisano: 17 kwie 2014, 11:52

zakładam, ze nadal nie jest ustalone ojcostwo, a postanowienie jest wydane na czas trwania procesu o ustalenie ojcostwa i alimenty.
Formalnie, do momentu ustalenia ojcostwa prawomocnym wyrokiem, bądź jego uznania samotne przysługuje, a kwoty płacone tytułem zabezpieczenia powództwa nie są alimentami.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2014, 12:31

wiosna1 pisze: Zaznaczam, ze ojciec płacił alimenty a teraz zaprzestał i matka wnioskuje o fa komornik przyjął postanowienie do egzekucji
- ojciec placil? to znaczy ,ze byl ojciec wiec skad bylo samotne?:D
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2014, 12:45

alimenty płaci ojciec dziecka wskazany w postanowieniu o zabezpieczeniu
postanowienie ma klauzulę wykonalności
wiosna1

Napisano: 17 kwie 2014, 13:01

wiosna1 pisze:alimenty płaci ojciec dziecka wskazany w postanowieniu o zabezpieczeniu
postanowienie ma klauzulę wykonalności
Póki co to płaci pozwany, domniemany ojciec, ale nie ojciec, a kwoty które płaci stanowią zabezpieczenie powództwa a nie alimenty.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2014, 13:38

Zadzwoniłam do sądu jest wyrok alimenty wstecz ojciec uznany babka mnie o wyroku nie poinformowała
wiosna1

Napisano: 17 kwie 2014, 13:41

no to samotne nie przysluguje jej od dnia,w ktorym wyrok ustlajacy ojscostwo sie uprawomocnil
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2014, 13:43

od daty uprawomocnienia się wyroku o ustaleniu ojcostwa dodatek z tytułu samotnego wychowywania nie przysługuje
ira

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x