do 31.03.2013r. była praca w zakładzie pracy, następnie zakład ten przeszedł w ręce innego właściciela. Wszyscy pracownicy dostali zmianę warunków pracy i płacy. Żadnych świadectw pracy ale jest umowa o pracę zawarta w dniu 01.04.2013r. Chodzi o to, że wcześniej dużo zarabiał a u nowego właściciela (mimo, że prowadzi dokładnie tą samą działalność) dużo mniej. Jest utrata dochodu i uzyskanie?
z tego co napisalas - to pracownicy nie dostali zmiany warunkow pracy i placy, czyli jakiegos aneksu do umowy, tylko nowa umowe - a nowa umowa to uzysk dochodu, jesli nie dostali swiadectw pracy a wczesniejsza umowa sie zakonczyla (czego dowodem jest nowa umowa) to moga zazadac swiadectwa pracy i pracodawca ma obowiazek wydac je im w ciagu 7 dni
też mam podobny problem bo świadectwa nie dostał (tak twierdzi),gdyż przeszedł z jednej firmy do drugiej na mocy porozumienia miedzy firmami, wczoraj na forum otrzymałam odpowiedź żeby traktować jako kontynuację ale nie jestem pewna czy tak powinnam to liczyć...
no dziwne.... nznalazlam cos takiego: "Pracodawca przejmujący zakład pracy nie będzie mógł rozwiązać umów o pracę i zawrzeć nowych, zwolnić z powodu przejęcia, ani zmienić warunków wynagrodzenia i pracy. Nowy pracodawca jest związany umowami o pracę zawartymi z pracodawcą poprzednim.
W myśl w art. 231 § 1 Kodeksu pracy w razie przejścia zakładu pracy lub jego części na innego pracodawcę staje się on z mocy prawa stroną w dotychczasowych stosunkach pracy. Norma ta jest skorelowana z art. 3 ust. 1 Dyrektywy Rady 2001/23/WE z dnia 12 marca 2001 r."
moze ten zaklad na jakichs innych zasadach przeszedl w "inne rece"