Samotne dla opiekuna - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 02 gru 2014, 19:29

Może ktoś rozwieje moje rozterki :)
Czy z treści art.11a ust.1 u.ś.r. wynika, że opiekun prawny musi być osobą samotnie wychowującą w rozumieniu art.3 pkt 17a czy też samotnie wychowującą musi być matka lub ojciec, a opiekun faktyczny lub prawny już nie. Bo w zasadzie można ten przepis dwojako czytać. Na forum dominuje i jest "jedynie słuszny" pogląd, że opiekun prawny nie może być w związku małżeńskim. Tworzę właśnie decyzję dla opiekuna prawnego i ogarnęły mnie wątpliwości. Jak czytam wyroki WSA, to tam nawet z małżonków robią samotnych, całkowicie pomijając wyrażoną przez ustawodawcę kwestię "odpowiedniego" stanu cywilnego.
Wiem, wiem - odmów i niech się odwoła... Idę w tym kierunku, ale jakoś sądzę, że przegram, bo moje SKO nie podejmuje samodzielnych decyzji. Więc na pewno zerżnie z wyroków, a wtedy sprawa przegrana.
Dzięki za uwagę i sugestie
artman
Stażysta
Od: 05 maja 2014, 9:07
Zajmuję się:

Napisano: 02 gru 2014, 19:48

"Wiem, wiem - odmów i niech się odwoła... Idę w tym kierunku, ale jakoś sądzę, że przegram, bo moje SKO nie podejmuje samodzielnych decyzji. Więc na pewno zerżnie z wyroków, a wtedy sprawa przegrana.
Dzięki za uwagę i sugestie"

ale ty nie walczysz z SKO, że chcesz wygrać lub przegrać :lol: ... ty wydajesz decyzję na podst. ustawy i po odwołaniu wysyłasz do sko ...
tak opiekun prawny tak jak i rodzic musi być osobą samotną wg art. 3 pkt 17 a by przyznać mu dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka ...
moje sko przyznaje zamężnym taki dodatek i co nowy okres zasiłkowy mam odwołanie .. z resztą sama poinformowałam osobę, że może składać takie odwołanie ... mam trzy takie mamusie :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 02 gru 2014, 21:10

ewalu pisze:ty wydajesz decyzję na podst. ustawy
:lol: no właśnie...
dzięki
artman
Stażysta
Od: 05 maja 2014, 9:07
Zajmuję się:

Napisano: 02 gru 2014, 23:48

Ja wiem, że ludzie szare, petenty traktują SKO jako narzędzie walki z urzędem, ale to tak nie działa - tylko urzędnikom by wypadało to wiedzieć. To nie walka. Jak SKO przyzna, to my się cieszymy i klient się cieszy, a nikt po dupie nie dostanie :)
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem