Witam mamy kobietkę która pobiera u nas ŚP na syna. Dziś przychodzi z pismem KRUS o wyrejestrowaniu od dnia 01.08.2014r. Emerytalno-rentowe wiem ze od 01.08.2014r. Co zrobić za składką zdrowotną opłacić tez od 01.08.2014r?
u mnie KRUS ubezpiecza zdrowotnie. dlaczego wyrejestrowali ją od sierpnia tego roku na jakiej podstawie? u mnie wyrejestrowują od 2013 powołując się na zmianę ustawy i oświadczenia ludzi
Już nie komplikujcie spraw, wymagalność pisania oświadczeń od rolników została wprowadzona ustawą od dnia 15 maja 2015r. Jeżeli przed tym terminem już rolnik albo rolniczka w związku z opieką nad dzieckiem otrzymywali świadczenie, które zostało przyznane na mocy przepisów w których oświadczeń nie było, to wymaganie od rolników żeby pisali oświadczenia wstecz mija się z prawem, są to prawa nabyte. Jeżeli ktoś po 15 maja 2015r. występuje z wnioskiem o świadczenie, to oświadczenie jest wymagane - tak jak u mnie.
Sprostowanie od 15 maja 2014r. Jeżeli mąż jest ubezpieczony w KRUS to również ma tam ubezpieczenie zdrowotne, nie idzie się tylko pytać, ale prosi o druk zgłoszenia żony do ubezpieczenia i im składa i niech odpowiedzą dlaczego nie chcą dopisać do ubezpieczenia.
Widocznie KRUS wychodzi z innego założenia, że jak ktos sprawuje opiekę i z tego tytułu pobiera świadczenie, to mimo wszystko nie pracuje w tym gospodarstwie.
Inna sprawa, ze nie musi wiedziec, bo to sie az wydaje nieprawdopodobne, zeby w jednym kraju, przy tych samych przepisach, jedni rolnicy mieli to prawo ciągle i bez składania oswiadczeń, a drudzy musieli się o niego starac i jeszcze do tego składac oswiadczenia.