samotnie wychowująca - jak to w końcu jest?? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 24 lip 2017, 10:59

Witam,
podpowiedzcie mi bo już się w tym gubię.. Babka będzie składać wniosek na nowy okres na siebie i dziecko, jest rozwódką. Ma przyznane alimenty czyli ok może mieć przyznane. Ale jest też w ciąży z obecnym partnerem i za chwilę będą mieszkać razem. Teraz nie podała go do składu rodziny ale czy od nowego okresu musi go podać? Tym bardziej że za chwilę dziecko się urodzi i wiem że zamieszkają razem. Jakiś dokument też musi być??
hmm
Stażysta
Od: 10 mar 2017, 15:08
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 24 lip 2017, 11:13

Do składu rodziny będzie mogła go podać jak będzie składać na drugie dziecko, bo to on rozumiem jest ojcem tego drugiego dziecka. Dopóki nie urodzi składa wniosek jako samotna z alimentami. Dopiero gdy urodzi wspólne dziecko, będą tworzyć rodzinę.
oko12
Awatar użytkownika
Referent
Od: 13 paź 2016, 14:59
Zajmuję się: ŚW/Stypendia

Napisano: 24 lip 2017, 11:54

oko12 pisze:Do składu rodziny będzie mogła go podać jak będzie składać na drugie dziecko, bo to on rozumiem jest ojcem tego drugiego dziecka. Dopóki nie urodzi składa wniosek jako samotna z alimentami. Dopiero gdy urodzi wspólne dziecko, będą tworzyć rodzinę.
Tak, ale chodzi mi właśnie o to czy np jak to dziecko się urodzi a ona nie poda go do składu rodziny żeby się załapać to wtedy co? Też jakiś dokument potwierdzający czy są alimenty muszę mieć?
hmm
Stażysta

Napisano: 24 lip 2017, 12:00

Tak będzie musiała mieć zasądzone alimenty na to dziecko żeby składać wniosek jako samotna.
Chodzi o to że musi mieć na każde dziecko zasądzone alimenty na które chce dostać 500+
oko12
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 24 lip 2017, 12:00

hmm pisze:
oko12 pisze:Do składu rodziny będzie mogła go podać jak będzie składać na drugie dziecko, bo to on rozumiem jest ojcem tego drugiego dziecka. Dopóki nie urodzi składa wniosek jako samotna z alimentami. Dopiero gdy urodzi wspólne dziecko, będą tworzyć rodzinę.
Tak, ale chodzi mi właśnie o to czy np jak to dziecko się urodzi a ona nie poda go do składu rodziny żeby się załapać to wtedy co? Też jakiś dokument potwierdzający czy są alimenty muszę mieć?
Chodzi mi jak nie poda tego partnera do składu rodziny
hmm
Stażysta

Napisano: 24 lip 2017, 12:08

oko12 pisze:Tak będzie musiała mieć zasądzone alimenty na to dziecko żeby składać wniosek jako samotna.
Chodzi o to że musi mieć na każde dziecko zasądzone alimenty na które chce dostać 500+
Tylko że ona za chwilę będzie mieszkać wspólnie z ojcem tego dziecka więc dla mnie to już wtedy nie jest osoba samotna.. Musi być mężatką żeby nie byś samotnie wychowującą? Bo już nie rozumiem..
hmm
Stażysta

Napisano: 24 lip 2017, 12:22

Dopóki nie urodzi drugiego dziecka, którego ojcem jest obecny partner, to nie może go dopisać do składu rodziny i na daną chwile jest samotną matką.
Jak urodzi, będzie mogła go wpisać w składzie rodziny i nie będzie musiała mieć zasądzonych alimentów na to dziecko, żeby na nie wnioskować.
Teraz nie może go wpisać do składu rodziny, bo muszą mieć wspólne dziecko, albo zawrzeć związek małżeński.
oko12
Awatar użytkownika
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x