Robią tak samo. Wniosek dopiero po uprawomocnieniu się decyzji o uznaniu dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, bo może dłużnik się od niej odwołać.
U mnie niestety takie pismo na Policję nie przejdzie, bo nie chcą na nie odpisywać zastawiając się swoimi przepisami. A szkoda, bo już wielokrotne miałam informację, że dłużnik przebywa pod innym adresem ( nieoficjalnie, bo wiedzą to na podstawie przeprowadzonego postępowania w sprawie naszych zawiadomień i wniosków na prokuraturę). No a jak w takiej sytuacji wysyłałam pismo o ustalenie adresu to komornik nigdy żadnego innego nie ustalił i koło się zamyka. Szkoda, że jak otrzymujemy informacje z prokuratury po naszym wniosku czy też zawiadomieniu nigdy nie ma tam wpisanego aktualnego adresu dłużnika.
Dyrektor Ośrodka Pomocy Społecznej W ...... działając z upoważnienia Burmistrza Gminy ...... na podstawie art. 19 ust. 2 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 581), w związku z prowadzonym postępowaniem wobec dłużnika alimentacyjnego PANA.........., PESEL........, adres zamieszkania: ..............., zwraca się z prośbą o udzielenie informacji czy w/w dłużnik przebywa pod wskazanym adresem. Proszę o ustalenie obecnego miejsca pobytu dłużnika.
U nas też Policja nic z tym nie robi bo nie mamy podstaw pisać do nich tylko komornik.KROPUNIA pisze: ↑30 maja 2023, 10:47U mnie niestety takie pismo na Policję nie przejdzie, bo nie chcą na nie odpisywać zastawiając się swoimi przepisami. A szkoda, bo już wielokrotne miałam informację, że dłużnik przebywa pod innym adresem ( nieoficjalnie, bo wiedzą to na podstawie przeprowadzonego postępowania w sprawie naszych zawiadomień i wniosków na prokuraturę). No a jak w takiej sytuacji wysyłałam pismo o ustalenie adresu to komornik nigdy żadnego innego nie ustalił i koło się zamyka. Szkoda, że jak otrzymujemy informacje z prokuratury po naszym wniosku czy też zawiadomieniu nigdy nie ma tam wpisanego aktualnego adresu dłużnika.