Sejm podpisał zmiany w funduszu!! - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 3 z 7    [ Posty: 62 ]

Napisano: 24 lip 2015, 18:22

Dopiero teraz mogę zacząć tytuły wykonawcze. Czy zdążę je zrobić? Jak myślicie? około 50.
edek658

Napisano: 24 lip 2015, 19:21

nie będzie decyzji zwrotowych dla dłużników - będą informacje o przyznaniu osobie uprawnionej świadczeń z funduszu alimentacyjnego oraz o obowiązku zwrotu wraz z odsetkam należności z tytułu świadczeń z funduszu alimentacyjnego wypłacanych osobie uprawnionej;”,
ddaa

Napisano: 24 lip 2015, 20:05

od chyba roku projekt wisi na stronie ministerstwa a debile z tego forum jakby z choinki sie urwali i wielkie zdziwienie co to za projekt, co to za zapisy.
Wasze bezmozgowie to juz miary nie ma
xyzz

Napisano: 25 lip 2015, 20:53

tak jak twoja kultura.
Jak się przy okazji dowiesz jak jest różnica między projektem a ustawą to będziesz prawie geniszuem
dfgdsfg

Napisano: 28 lip 2015, 8:35

Skoro nie będzie decyzji dla dłużników to dłużnicy nie będą mogli wpłacać bezpośrednio do Mops. Dobrze mysle?
jolka2

Napisano: 28 lip 2015, 8:51

Ale nie uchylili art. dotyczącego rozłożenia w ratach, czyli dalej będziemy wydawać decycje w sprawach ewentualnych rat czy umorzeń?
iza....

Napisano: 28 lip 2015, 8:57

a co jeśli teraz ustaliłam adres dłużnika i mam dla niego do wydania decyzję o zwrocie za okres 2013/2014, też już tego nie robić, bo nie wimem czy wszczynać postępowanie czy już sobie dać spokój.
Gość

Napisano: 28 lip 2015, 9:49

No własnie mam podobny problem. Ale wydaje mi sie ze póki co musimy wydac decyzje o zwrocie bo nie ma jeszcze zmian ogłoszonych. Tylko co jeżeli wydamy decyzjie o zwrocie a zmiany nadejdą? Na cecyzji postępowanie kończymy?
Marysiaa

Napisano: 28 lip 2015, 10:00

Zobowiązanie dłużnika czyli obowiązek dokonania zwrotu kwoty wypłaconej osobie uprawnionej może powstawać na podstawie decyzji ustalającej tak jak jest dotychczas lub z mocy prawa tj. ustawa powinna wskazać zdarzenie którego zajście spowoduje powstanie zobowiązania.

Powstanie zobowiązania warunkuje bezpośrednie wpłaty dłużnika do OWW, wydanie decyzji o odroczeniu, umorzeniu i rozłożeniu na raty spłaty zobowiązania.
Przy nowym sposobie zaliczania w wpłat od dłużnika tj. w pierwszej kolejności na odsetki od wszystkich należności rozłożenie spłaty na raty będzie wyzwaniem.

Egzekucję można stosować dopiero wtedy gdy na dłużniku ciąży obowiązek(zobowiązanie) którego nie wykonał w terminie.

Możliwe, że autorzy ustawy założyli , że zobowiązanie dłużnika powstaje z dniem wypłaty świadczenia osobie uprawnionej i należność jest natychmiast wymagalna więc od następnego dnia można ją egzekwować.
Tylko czy to jest zgodne z prawem ?
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 28 lip 2015, 11:05

trochę nie rozumiem ostatniej wypowiedzi. przecież dotychczas jak np. wierzyciel korzystał z FA pierwszy raz i nie było decyzji o zwrocie za poprzednie okresy bo takich po prostu nie było, to też z dniem wypłaty każdego kolejnego świadczenia z FA dłuznik był zobowiązany niejako oddać te świadczenia i przecież komornik prowadził egzekujcę i jak coś ściągnął to dawał to na FA. A czytając post wyżej mam wrażenie że jak nie ma decyzji to nie ma obowiązku zwrotu i obowiązku prowadzenia egzekucji. To co komornik nie ma prawa ściągąc tych pieniędzy a my nie mam prawa ich przyjmować? Rozumiem że bez decyzji o zwrocie nie przyjmowaliście żadnej kasy na poczet FA bo dłuznik nie ma obowiązku oddać. Jakaś nowa filozofia czy co? Teraz nie będzie egzkeucji skarbowej to po co wam decyzja o zwrocie która temu służyla. Egzekucja jako taka była i będzie nadal tylko sądowa a dłużnik jak miał obowiązek oddać tak dalej będzie miał, nawet bez decyzji o zworcie. W Zaliczce alimentacyjnej nie było żadnej decyzji a dłużnik musiał oddawać. Czy to było bezprawne.?
Co więcej my przyjmowaliśmy kase od dłuzników bezpośrednio i na FA i na Za jak chcieli oddać bez decyzji o zworcie i nawet NIK sie nie czepiał. A teraz większość dłużników ma nasze konto z poprzednich decyzji o zwrocie, juz widze jak zamierzacie im zabronić wpłat na wasze konto,mi juz jeden wpłaca piszać w tytule ze to sa alimenty za np. bieżacy miesiąc i co jak mam niby tego nie przyjąc bo nie ma decyzji o zwrocie?
Gość

Strona 3 z 7    [ Posty: 62 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x