nie będzie decyzji zwrotowych dla dłużników - będą informacje o przyznaniu osobie uprawnionej świadczeń z funduszu alimentacyjnego oraz o obowiązku zwrotu wraz z odsetkam należności z tytułu świadczeń z funduszu alimentacyjnego wypłacanych osobie uprawnionej;”,
od chyba roku projekt wisi na stronie ministerstwa a debile z tego forum jakby z choinki sie urwali i wielkie zdziwienie co to za projekt, co to za zapisy.
Wasze bezmozgowie to juz miary nie ma
a co jeśli teraz ustaliłam adres dłużnika i mam dla niego do wydania decyzję o zwrocie za okres 2013/2014, też już tego nie robić, bo nie wimem czy wszczynać postępowanie czy już sobie dać spokój.
No własnie mam podobny problem. Ale wydaje mi sie ze póki co musimy wydac decyzje o zwrocie bo nie ma jeszcze zmian ogłoszonych. Tylko co jeżeli wydamy decyzjie o zwrocie a zmiany nadejdą? Na cecyzji postępowanie kończymy?
Zobowiązanie dłużnika czyli obowiązek dokonania zwrotu kwoty wypłaconej osobie uprawnionej może powstawać na podstawie decyzji ustalającej tak jak jest dotychczas lub z mocy prawa tj. ustawa powinna wskazać zdarzenie którego zajście spowoduje powstanie zobowiązania.
Powstanie zobowiązania warunkuje bezpośrednie wpłaty dłużnika do OWW, wydanie decyzji o odroczeniu, umorzeniu i rozłożeniu na raty spłaty zobowiązania.
Przy nowym sposobie zaliczania w wpłat od dłużnika tj. w pierwszej kolejności na odsetki od wszystkich należności rozłożenie spłaty na raty będzie wyzwaniem.
Egzekucję można stosować dopiero wtedy gdy na dłużniku ciąży obowiązek(zobowiązanie) którego nie wykonał w terminie.
Możliwe, że autorzy ustawy założyli , że zobowiązanie dłużnika powstaje z dniem wypłaty świadczenia osobie uprawnionej i należność jest natychmiast wymagalna więc od następnego dnia można ją egzekwować.
Tylko czy to jest zgodne z prawem ?
trochę nie rozumiem ostatniej wypowiedzi. przecież dotychczas jak np. wierzyciel korzystał z FA pierwszy raz i nie było decyzji o zwrocie za poprzednie okresy bo takich po prostu nie było, to też z dniem wypłaty każdego kolejnego świadczenia z FA dłuznik był zobowiązany niejako oddać te świadczenia i przecież komornik prowadził egzekujcę i jak coś ściągnął to dawał to na FA. A czytając post wyżej mam wrażenie że jak nie ma decyzji to nie ma obowiązku zwrotu i obowiązku prowadzenia egzekucji. To co komornik nie ma prawa ściągąc tych pieniędzy a my nie mam prawa ich przyjmować? Rozumiem że bez decyzji o zwrocie nie przyjmowaliście żadnej kasy na poczet FA bo dłuznik nie ma obowiązku oddać. Jakaś nowa filozofia czy co? Teraz nie będzie egzkeucji skarbowej to po co wam decyzja o zwrocie która temu służyla. Egzekucja jako taka była i będzie nadal tylko sądowa a dłużnik jak miał obowiązek oddać tak dalej będzie miał, nawet bez decyzji o zworcie. W Zaliczce alimentacyjnej nie było żadnej decyzji a dłużnik musiał oddawać. Czy to było bezprawne.?
Co więcej my przyjmowaliśmy kase od dłuzników bezpośrednio i na FA i na Za jak chcieli oddać bez decyzji o zworcie i nawet NIK sie nie czepiał. A teraz większość dłużników ma nasze konto z poprzednich decyzji o zwrocie, juz widze jak zamierzacie im zabronić wpłat na wasze konto,mi juz jeden wpłaca piszać w tytule ze to sa alimenty za np. bieżacy miesiąc i co jak mam niby tego nie przyjąc bo nie ma decyzji o zwrocie?