Nowa Fa pisze:Ale te wnioski do komornika o przyłączenie sie do postępowania to bedziemy wysyłac wraz z decyzjiami?
h) ust. 8 otrzymuje brzmienie:
„8. Do wniosku o wszczęcie postępowania egzekucyjnego, o którym mowa w
ust. 3, lub o przyłączenie się do postępowania egzekucyjnego, o którym mowa w
ust. 3a, organ właściwy wierzyciela, o którym mowa w ust. 3a, dołącza:
1) ostateczną decyzję przyznającą świadczenia z funduszu alimentacyjnego
osobie uprawnionej;
2) informacje o rozpoczęciu realizacji decyzji, o której mowa w pkt 1, i terminie
wypłat świadczeń z funduszu alimentacyjnego w poszczególnych miesiącach
określonych w decyzji.”,
Jeszcze nie wiemy.BożenaII pisze:Ponawiam pytanie od kiedy te zmiany?
To też z premedytacją napisałam o komornikach a nie komornikach sądowych. Instytucja komornika skarbowego to też komornik co to fundusz egzekwuje w związku z TW. A i instytucja zbiegu egzekucji w wyniku której komornik sądowy FA egzekwował też istnieje i nie raz przecież komornik sądowy umorzył egzekuję funduszu.Gość pisze:"W praktyce komornicy nie będą umarzać egzekucji Fa np.: z powodu bezskutecznej egzekucji."
W życiu mi komornik sądowy nie umorzył egzkeucji z FA z powodu bezskuteczności, w ogóle nigdy mi nie umorzył wg, mnie nie mógł.
Art. 8. 1. Administracyjne postępowania egzekucyjne, w zakresie należności
przypadających od dłużnika alimentacyjnego z tytułu świadczeń wypłaconych z funduszu
alimentacyjnego i odsetek, wszczęte i niezakończone przed dniem wejścia w życie ustawy,
podlegają umorzeniu, z zastrzeżeniem ust. 2.
Zobacz, nawet ta egzekucja administracyjna która została już zainicjowana naszymi TW zostanie automatycznie umorzona (z wyjątkiem sytuacji wymienionych w ust. 2 tego artykułu). Po noweli fundusz alimentacyjny egzekwowany będzie już tylko na podstawie przepisów o egzekucji świadczeń alimentacyjnych.Gość pisze:Czy to oznacza że jak nie mam jeszcze tytułu wykonawczego do FA za jakis poprzedni okres to juz go nie bede musiała ani mogła wystawiać, i juz bedzie egzekwowana ta należność tylko przez komornika sądowego.