Sejm podpisał zmiany w funduszu!! - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 5 z 7    [ Posty: 62 ]

Napisano: 29 lip 2015, 11:20

Przepraszam, że zapytam to kiedy te zmiany wchodzą w życie -skoro tu na forum tak dyskusja wrze (właśnie wróciłam z urlopu:),:(
BożenaII

Napisano: 29 lip 2015, 11:25

"ale to wszystko jest cięzkie, robia zmiany ale jednoczesnie utrudniaja ;/"
Jakie z tym kwiatki będą wyjdzie najlepiej w praktyce, miejmy nadzieje że nie będzie źle. Ogólnie rzecz ujmując to dobra zmiana odejdzie nam sporo głupiej roboty ;)
Bleblak

Napisano: 29 lip 2015, 11:32

Ale te wnioski do komornika o przyłączenie sie do postępowania to bedziemy wysyłac wraz z decyzjiami? czy kiedy? Ja juz nie ogarniam tego. Ledwo co sie zapoznałam z postępowaniem co do obecnych przepisów a tu teraz na nowo. Licze na waszą pomoc ;)
Nowa Fa

Napisano: 29 lip 2015, 11:39

Ponawiam pytanie od kiedy te zmiany?
BożenaII

Napisano: 29 lip 2015, 11:45

Nowa Fa pisze:Ale te wnioski do komornika o przyłączenie sie do postępowania to bedziemy wysyłac wraz z decyzjiami?
h) ust. 8 otrzymuje brzmienie:
„8. Do wniosku o wszczęcie postępowania egzekucyjnego, o którym mowa w
ust. 3, lub o przyłączenie się do postępowania egzekucyjnego, o którym mowa w
ust. 3a, organ właściwy wierzyciela, o którym mowa w ust. 3a, dołącza:
1) ostateczną decyzję przyznającą świadczenia z funduszu alimentacyjnego
osobie uprawnionej;
2) informacje o rozpoczęciu realizacji decyzji, o której mowa w pkt 1, i terminie
wypłat świadczeń z funduszu alimentacyjnego w poszczególnych miesiącach
określonych w decyzji.”,
BożenaII pisze:Ponawiam pytanie od kiedy te zmiany?
Jeszcze nie wiemy.
bleblak

Napisano: 29 lip 2015, 11:47

"W praktyce komornicy nie będą umarzać egzekucji Fa np.: z powodu bezskutecznej egzekucji."
W życiu mi komornik sądowy nie umorzył egzkeucji z FA z powodu bezskuteczności, w ogóle nigdy mi nie umorzył wg, mnie nie mógł.
Jak wierzycielka napsiała o umorzenie to umarzał jej część w takim zakresie jak chciała zaległe, bieżace czy oba i ewentualnie sie zaprzestawało wypłaty Fa od tego dnia, bo skoro Pani nie chce alimentow to nie ma FA, ale dotychczasowe FA dalej starął sie wyegzekowaćm żeby komornik sądowy sam umorzył egzkecuję FA pierwsze słysze.
Skarbowy owszem ale skarbwoego ma nie być wiec cos nie tak z tym tłumaczeniem.
Gość

Napisano: 29 lip 2015, 11:53

Gość pisze:"W praktyce komornicy nie będą umarzać egzekucji Fa np.: z powodu bezskutecznej egzekucji."
W życiu mi komornik sądowy nie umorzył egzkeucji z FA z powodu bezskuteczności, w ogóle nigdy mi nie umorzył wg, mnie nie mógł.
To też z premedytacją napisałam o komornikach a nie komornikach sądowych. Instytucja komornika skarbowego to też komornik co to fundusz egzekwuje w związku z TW. A i instytucja zbiegu egzekucji w wyniku której komornik sądowy FA egzekwował też istnieje i nie raz przecież komornik sądowy umorzył egzekuję funduszu. :D
bleblak

Napisano: 29 lip 2015, 11:59

"Art. 9. 1. Należności przypadające od dłużnika alimentacyjnego z tytułu świadczeń
wypłaconych z funduszu alimentacyjnego, wraz z odsetkami, podlegające przed dniem
wejścia w życie ustawy ściągnięciu w trybie administracyjnego postępowania egzekucyjnego,
w stosunku do których nie jest prowadzone administracyjne postępowanie egzekucyjne,
podlegają ściągnięciu, w trybie określonym w art. 27 ust. 3 i 3a ustawy, o której mowa w
art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, z uwzględnieniem należności dotychczas
wyegzekwowanych."
Czy to oznacza że jak nie mam jeszcze tytułu wykonawczego do FA za jakis poprzedni okres to juz go nie bede musiała ani mogła wystawiać, i juz bedzie egzekwowana ta należność tylko przez komornika sądowego. Czy że jak miałam tytuł i mi go US umorzył to że to prowadzi komornik sądowy teraz. Ale u mnie i tak prowadził bo zaden komornik sadowy po poinformowaniu go ze skierowałam tytuł. do US nie umorzył mi postepowania. Raz miałam sprawe o zbieg egzekcuji i sad kazał dalej prowadzic własnie komornikowi sadowemu. ??

Bo nie bardzo rozumiem, a co z tymi sprawami niezakonczonymi jeszcze tytułam albo decyzja o zwrocie, sa jakies przepisy przejsciowe czy po prostu tego sie juz nie bedzie robiło z dniem wejscia w zycie ustawy bo juz sie nie da, czy bedzie obowiazek uzupelnienia tych starych spraw.
Gość

Napisano: 29 lip 2015, 12:05

"A i instytucja zbiegu egzekucji w wyniku której komornik sądowy FA egzekwował też istnieje i nie raz przecież komornik sądowy umorzył egzekuję funduszu. "

Mnie własnie też w zyciu komornik sądowy nie umorzył przez to ze wysłałam do US tyt. i tez raz mi skierowali sprawe do sadu w zwiazku ze zbiegniem egzkeucji i sad orzekł ze ma prowadzic sądowy a nie skarobwy, wiec sądowy dalej nic nie umorzył. Więc nie bardzo dalej rozumiem po co mieliby pisac ze komornik sadowy nie morze umorzyc egzekucji. Ale człowiek całe zycię sie uczy. :) Moze gdzies tak robili.
Gość

Napisano: 29 lip 2015, 12:09

Zwróć uwagęna art. 8:
Art. 8. 1. Administracyjne postępowania egzekucyjne, w zakresie należności
przypadających od dłużnika alimentacyjnego z tytułu świadczeń wypłaconych z funduszu
alimentacyjnego i odsetek, wszczęte i niezakończone przed dniem wejścia w życie ustawy,
podlegają umorzeniu, z zastrzeżeniem ust. 2.
Gość pisze:Czy to oznacza że jak nie mam jeszcze tytułu wykonawczego do FA za jakis poprzedni okres to juz go nie bede musiała ani mogła wystawiać, i juz bedzie egzekwowana ta należność tylko przez komornika sądowego.
Zobacz, nawet ta egzekucja administracyjna która została już zainicjowana naszymi TW zostanie automatycznie umorzona (z wyjątkiem sytuacji wymienionych w ust. 2 tego artykułu). Po noweli fundusz alimentacyjny egzekwowany będzie już tylko na podstawie przepisów o egzekucji świadczeń alimentacyjnych.
bleblak

Strona 5 z 7    [ Posty: 62 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x