skąd koszty kart dużej rodziny - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 10 sie 2015, 9:38

powiedzcie mi prosze skąd macie te koszty wytworzenia tych kart? gdzie to moge znalezc? bo ja przejełam tą karte po koleżance i nie widze takich rzeczy w jej dokumentach :( a sprawozdanie mam do dziś przekaząc, pomózcie
wert

Napisano: 10 sie 2015, 9:44

wysokości kosztów znajdziesz w ustawie, albo w objaśnieniach do sprawozdania, poniżej skopiowane objaśnienia:

(1) W przypadku, gdy Karta została zgubiona przez wszystkich członków rodziny,
w jednym wniosku o wydanie duplikatu można wskazać wszystkie te osoby. Ponadto w okresie sprawozdawczym jedna osoba mogła być posiadaczem kilku duplikatów.
Uwaga : wartość w pkt 1.2. Tabela 1 powinna być równa lub mniejsza wartości w pkt 6 Tabela 2.

(2) Dla członka rodziny wielodzietnej, który w chwili składania wniosku o przyznanie Kart dla całej rodziny nie przedstawił kompletu dokumentów potwierdzających prawo do przyznania mu Karty, np. rodzic lub małżonek rodzica będący cudzoziemcem, oczekujący na wydanie dokumentu potwierdzającego prawo do zamieszkania na terytorium RP; osoba powyżej 18 roku życia oczekująca na decyzję o przyjęciu na 1 rok studiów, pod warunkiem, że w dniu składania wniosku w rodzinie jest co najmniej 3 dzieci; wyżej wymienionym osobom Karta zostanie przyznana w terminie późniejszym, na wniosek, podczas gdy pozostali członkowie rodziny będą mogli już korzystać ze swoich Kart.
Koszt realizacji zadania przez gminę wynosi 0 zł.

(3) Dla kolejnego dziecka przyjętego w ramach rodzinnej pieczy zastępczej, gdy osoby wchodzące w skład rodzinnej pieczy zastępczej posiadają już Karty Dużej Rodziny; dla nowonarodzonego dziecka w rodzinie posiadającej już Karty Dużej Rodziny; w przypadku nowonarodzonych bliźniąt można wnieść o dwie Karty na jednym wniosku, stąd liczba osób może być większa od liczby Kart.
Uwaga : wartość w pkt 8 Tabela 2 powinna być większa lub równa wartości w pkt 1.4 Tabela 1.
Koszt realizacji zadania przez gminę wynosi 2,68 zł/ Kartę.

(4) Dla osoby, która przed ukończeniem 18 roku życia posiadała Kartę i na podstawie złożonego oświadczenia kontynuuje lub będzie kontynuowała naukę w szkole lub szkole wyższej; dla osoby w wieku powyżej 18 roku życia, o której mowa w art. 37 ust. 2 ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej; dla osoby w wieku powyżej 18 roku życia legitymującej się orzeczeniem o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności; dla posiadacza Karty w przypadku zmiany danych na Karcie, np. przy przeprowadzce, gdzie w jednym wniosku można wskazać kilka osób.
Uwaga 1 : W "Raporcie kosztów" w aplikacji RI KDR dotyczy to przypadków określonych jako "przedłużenie karty" i "nowa karta".
Uwaga 2 : wartość w pkt 7 Tabela 2 powinna być większa lub równa wartości w pkt 1.5 Tabela 1.
Koszt realizacji zadania przez gminę wynosi 2,68 zł/ Kartę.

(5) Dotyczy decyzji wydawanej na osobę wskazaną we wniosku o przyznanie Karty, która jest nieuprawniona do posiadania Karty np. konkubent, który nie jest rodzicem co najmniej 3 dzieci.
jhdjkD

Napisano: 10 sie 2015, 9:45

(6) W przypadku, gdy kilka osób w rodzinie traci prawo do posiadania Karty, można albo wydać jedną decyzję administracyjną uwzględniającą te osoby lub wydać osobne decyzje administracyjne dla każdej z tych osób; stąd liczba osób, dla których stwierdzono utratę prawa do posiadania Karty może być większa od liczby wydanych decyzji.
Uwaga : wartość w pkt 9 Tabela 2 powinna być większa lub równa wartości w pkt 2.3 Tabela 1.
Koszt realizacji zadania przez gminę wynosi 2,68 zł / Kartę.

(7) W związku z możliwością zwolnienia członka rodziny wielodzietnej z opłat za wydanie duplikatu Karty, wartość w kolumnach dotyczących dochodu budżetu państwa należy obliczyć poprzez pomnożenie przez 9,21 zł różnicy pomiędzy wartościami w pkt 6 i 6.1 Tabela 2.

(8) Ta sama osoba w okresie sprawozdawczym może być posiadaczem dwóch Kart, np. w związku z upłynięciem terminu ważności orzeczenia o umiarkowanym stopniu
niepełnosprawności złożyła nowy wniosek o wydanie Karty.
Uwaga : wartość w pkt 1.1 Tabela 2 może być większa bądź równa od wartości w pkt 3 Tabela 2.

(9) Gdy Kartę wyprodukowano z błędnymi danymi; rezygnacja z posiadania Karty; śmierć posiadacza Karty; anulowanie dokonywane jest w systemie teleinformatycznym.
Uwaga : wartość w pkt 1.2 Tabela 2 powinna być równa wartości w pkt 4 Tabela 2.

(10) Uwaga : wartość w pkt 1.3 Tabela 2 powinna być równa wartości w pkt 5 Tabela 2.

(11) Należy przyjąć, że zadanie dotyczące przyznania Karty zostało zrealizowane na dzień 30.06.2015 r.; rodzina musi zostać wprowadzona do aplikacji RI KDR, w celu
uzyskania środków za obsługę wniosku.
Koszt realizacji zadania przez gminę wynosi 13,40 zł / rodzinę.
c.d.

Napisano: 10 sie 2015, 10:02

chryste nie rozumiem tego!
miałam złożonych 10 wniosków o kartę dużej rodziny a mi pokazuje 30 z tego raportu mimo iż klikam iz chce okres od 01.01.2015 do 30.06.2015r! o co chodzi wie ktoś? popsute jest to konto czy jak
wert

Napisano: 10 sie 2015, 10:07

hmm na pewno miałaś 10 wniosków złożonych od 01.01.2015 do 30.06.2015?
wygeneruj raz jeszcze raport.... bo różnica jakaś z kosmosu Ci wyszła
raportkdr

Napisano: 10 sie 2015, 10:13

10 bo 10 mam w segregatorze wpiętych
:(
wert

Napisano: 10 sie 2015, 10:20

liczba wniosków mi wychodzi 10 wiec dobrze
a liczba rodzin 18 skad to?
jakiś raport wg daty wydania :(
co to oznacza :(
wert

Napisano: 10 sie 2015, 10:21

jak to sie w ogole odbywa! powie mi ktoś bo mnie chuj strzeli przy poniedziałku!
odejsc i nie zrovic sprawozdania po sobie.
wert

Napisano: 10 sie 2015, 10:22

moze mam to policzyc na piechote ile było dzieci i ile opiekunów?
wert

Napisano: 10 sie 2015, 10:30

10 rodzin może masz od stycznia do czerwca, a tym pozostałym 20 to mioże wydałaś karty które były wnioskowane w ubiegłym roku a doszły np. w styczniu 2015 ?
krejzolka

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x