Sprawozdanie - unieważnienie i koszty - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 10 sie 2015, 14:01

Proszę o pomoc!

1. mam dwa wnioski o przedłużenie ważnosci karty (karta była wydana do 18 roku życia, członek rodziny poszedł do szkoły - stąd nowy wniosek) - wszystko ok, tylko czy takie karty mam ująć w sprawozdania (tabela 2 - 1.3 i 5) jako unieważnione? Ujęłam na razie to w tabeli 2 pkt 7 - liczba przyznanch nowych KDR dla osoby, która już ja posiadała, no i w tabeli 1 - 1.5). Wydaję mi sie, że to nie jest karta unieważniona (w ustawie jest zapis: nie stwierdza się utraty prawa do posiadania Karty, w przypadku gdy utraciła ważność) - ale czy ten tok rozumowania jest dobry?

2. ostatnia kolumna w tabeli 1 - Wykorzystane środki z dotacji/środki przekazane na dochody... - co tu wpisuję? Myslałam, że środki, które faktycznie wydaliśśmy z przekazanej dotacji np. na zakup materiałów - ale ktos na forum pisał, że jest to faktycznie przekazana nam kwota dotacji - zgłupiałam.

Pomożcie!
Malgosia

Napisano: 10 sie 2015, 14:26

jeśli chodzi o pytanie 2 to księgowa niech Ci policzy koszty które zostały przekazane
a co do 1 to wprowadzałaś do systemu że unieważniasz kartę? obcinałaś róg karty?
problem

Napisano: 10 sie 2015, 14:32

czytam ustawe i wg ustawy unieważnieniamy karte wtedy kiedy

Art. 17. 1. W przypadku, o którym mowa w art. 16 ust. 1, oraz w przypadku konieczności przyznania nowej Karty lub wydania jej duplikatu dotychczas posiadana Karta podlega zwrotowi i unieważnieniu przez wójta właściwego ze względu na miejsce zamieszkania.

Art. 16. 1. W przypadku stwierdzenia przez wójta utraty prawa do posiadania Karty lub przyznania Karty z naruszeniem przepisów ustawy członek rodziny wielodzietnej jest obowiązany do niezwłocznego jej zwrotu.

więc interpretując to co jest w przepisach napisane to w Twoim przypadku - a raczej w przypadku Twoich petentów nastąpiła konieczność przyznania nowej karty na skutek osiągnięcia pełnoletności i kontynuacji nauki a co za tym idzie przedłużenie ważności karty z tym że ta pierwsza traci ważność a wnosi petent o drugą

ale to jest tylko moje zdanie, zrób jak uważasz
problem

Napisano: 10 sie 2015, 14:45

Dziękuję za odpowiedź.

Właśnie nad tym się zastanawiałam:

Art. 17. 1. W przypadku, o którym mowa w art. 16 ust. 1, oraz w przypadku konieczności przyznania nowej Karty lub wydania jej duplikatu dotychczas posiadana Karta podlega zwrotowi i unieważnieniu przez wójta właściwego ze względu na miejsce zamieszkania.

Jest konieczność przyznania nowej karty - bo stara straciła ważność.

Natomiast, czy ujmowac te kartę jako kartę unieważnioną, skoro :

art. 16. ust. 2. Nie stwierdza się utraty prawa do posiadania Karty, w przypadku gdy Karta utraciła ważność.

W programie przy danej rodzinie, członek rodziny ma 2 karty: jedna ze statusem "upłynęła data ważności", druga karta "wydana"
Malgosia

Napisano: 10 sie 2015, 14:46

dodam...karta traci ważnośc z automatu...mija jej data ważności.

Zatem czy trzeba ją dodatkowo unieważniać? I taki status jej przypisywać?
Malgosia

Napisano: 10 sie 2015, 15:14

bez sensu jest unieważniać, umknął mi ten przepis art. 16 ust. 2

trzeba "skakać" po tej ustawie, niby jest prosta, a tyle wątpliwości zawiera....
problem

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x