skąd wziać odpis aktu zgonu - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 4    [ Posty: 31 ]

Napisano: 04 gru 2013, 19:52

Bardzo prosze o odpowiedż na moje pytanie. Otóż mam taki problem; zmarł ostatnio mój teść, i potrzebuję odpis aktu zgonu do tego, by wypłacono mi z tego tytułu odszkodowanie. (jestem ubezpieczona na życie)Wiem, że ani teściowa ani mój mąż nie udostępnią mi takiego dokumentu, a już jak dowiedzą się że do uzyskania odszkodowania, to nie ma o czym mówić. Wiem, że jest to kontrowersyjne, jednak ja przez wiele lat opłacałam składki a w warunkach tego ubezpieczenia jest również zapis o śmierci rodziców małżonka, nie ja go wymyśliłam.
MAm pytanie, w jaki sposób mogę uzyskać wspomniany dokument. JEstem osoba niesmiałą, boję się pójść do urzędu i narazić sie na usmieszki obcych osób . Poza tym nie wiem, czy USC może mi taki dokument wydać. Proszę o poważne potraktowanie mojego pytania.
sylwia
~sylwia

Napisano: 04 gru 2013, 20:40

akt zgonu wydaje tylko i wyłączeni USC
~pistolet

Napisano: 04 gru 2013, 20:44

Tak, wiem. Tylko czy wydadzą mi go bez problemu jeśli pójdę tam osobiście?
~sylwia

Napisano: 04 gru 2013, 20:50

zadzwon sobie wczesniej,popytaj powiedz prawde o co ci chodzi,przecież
też korzystamy z odszkodowań a rodziny są różne
~x

Napisano: 05 gru 2013, 0:31

Dzięki. Mam takie dziwne odczucie, że korzystam z tego, że ktoś zmarł.
~sylwia

Napisano: 05 gru 2013, 9:48

sylwia, akt zgonu znajduje sie usc w miejscu zgonu, nie zameldowania, np jesli w szpitalu to w mieściei gdzie znajduje sie szpital a nie masz z meza rodziny osoby tobie przyjaznej?
~hala

Napisano: 05 gru 2013, 9:58

powinni wydać, ja pobierałam akt małżeństwa szwagierki i akt zgonu dziadka mojego męża do sprawy spadkowej i mi wydali, piszesz w podaniu cel
~mm

Napisano: 05 gru 2013, 10:12

Nie mam nikogo przyjaznego, to jest rodzina bardzo hermetyczna, jedyna osoba mi przychylna jest za granicą i nie sadzę że przyjedzie.
Może wysłać do USC moją córkę, jest pełnoletnia, jej jako wnuczce w linii prostej chyba nie powinni robić problemów?
~sylwia

Napisano: 05 gru 2013, 14:06

sylwia idź do USC powiedz że prosisz akt zgonu teścia potrzebny do wypłaty z PZU, mnie podstawili takie podanie o wydanie aktu wypełniłam, zapłaciłam 22zł i kwita
~irka

Napisano: 05 gru 2013, 14:16

a jak będą ci mowić że rodzina ma akty (bo 3 sztuki wydają za darmo) to powiedz że nie będziesz się prosić bo stosunki między wami są nie najlepsze wolisz zapłacić i wydadzą bez żadnych przeszkód.
Z tego co wiem to akt przedkładasz w zakładzie pracy i zakład pracy będzie jeszcze żądał aktu małżeństwa. Jeżeli posiadasz w domu jakiś stary akt małżeństwa to go dołącz i jeszcze oświadczenie że sytuacja nie uległa zmianie-(to mają kadry takie oświadczenia).
~irka

Strona 1 z 4    [ Posty: 31 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x