Skierowanie do DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 05 sty 2015, 15:35

Mam problem! proszę gorąco o pomoc ! Dziecko umieszczone jest w DPS od 2006 r rodzice mają ograniczone prawa rodzicielskie, dziecko ma ustanowionego opiekuna prawnego. Decyzje skierowujące były wydawane tylko na jeden rok wiem, że były żle wydawane bo powinny być wydane bezterminowo ale to nie moja decyzja. Wywiad powinien być przeprowadzony z opiekunem prawnym,( do tej pory był wywiad z rodzicami) ale jak to ma wyglądać: Rodzice dziecka zamieszkują na naszym terenie, opiekun prawny zamieszkuje na terenie innej Gminy. Decyzje skierowującą i o odpłatności musimy wydać my bo to dziecko z terenu naszej gminy. A wywiad z opiekunem przeprowadza inny Ośrodek na Nasz wniosek - jak to ma wyglądać ? Proszę gorąco o pomoc
Marlenka

Napisano: 07 sty 2015, 15:46

Tak jak piszesz, na przyszłość gminą właściwa dla ubezw jest gmina op pr.
anna2015

Napisano: 31 sty 2015, 20:40

Nie Ty powinnaś kierować dziecko tylko gmina opiekuna prawnego i koszt pobytu opłaca gmina opiekuna.
Kinguś

Napisano: 02 lut 2015, 14:37

dlaczego gmina opiekuna prawnego ma płacić za pobyt osoby ubezwł. w dps jeżeli ta osoba nie jest mieszkańcem tej społeczności. przecież obowiązek wsparcia i zapewnienia środków do życia to chyba obowiązek danej gminy na rzecz członków jej społeczności. osoba jest częscią społeczności danej gminy i to ta jest właściwą i zobowiązaną aby zapewnić jej środki do zycia. No taka jest chyba idea pomocy społecznej? Odpowiedzialności za członków swojej społeczności. zadania własne gminy o char. obowiązkowym art 17 pkt 1ppkt 16 "kierowanie do domu pomocy społecznej i ponoszenie odpłatności za pobyt mieszkańca gminy w tym domu". to kto jest mieszkańcem: osoba z gminy X czy opiekun prawny z gminy Y? która gmina jest właściwa do wypełnienia zadania?
al.a

Napisano: 06 lut 2015, 13:47

dlatego, że zgodnie z art. 27 k. c. w przypadku osoby znajdującej się pod opieką miejscem jej zamieszkania jest miejsce zamieszkania opiekuna. Zob. także stanowisko NSA I OW 155/13
lotar

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x