Pytanie czy OPS może skierow dziecko do DPS bez postan. sądu - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 09 gru 2014, 16:09

Matka złożyła podanie, że chce skierować dziecko do DPS. Dziecko jest autystyczne- wszelkie dokumenty lekarskie są- faktycznie można by określić z nich, że dziecko powinno być skierowane. Ale czy OPS może skierować dziecko bez postanowienia sądu do DPS, bo faktycznie matka tak chce. Mam 2 przypadki skierowania dziecka do DPS, ale zawsze było to na podstawie postanowienia sądu. Jak mam ustalić jej odpłatność? Pobiera na dziecko na razie świadczenie pielęgnacyjne z tyt. rezygnacji z zatrudn., świadczenie z funduszu, zas. rodzinny, dodatki i zasiłek pielęgnacyjny. Otrzymałam informację od pracownika urzędu gminy (bo u nas te świadczenia są osobno- w gminie, a nie w OPS), że z chwilą zamieszkania chłopca w DPS te wszystkie świadczenia oprócz zasiłku pielęgn. będą uchylone- zabrane matce- w związku z tym- jak ustalić odpłatność? Tylko z zas. plęgnacyjnego 70 % , czyli 107,10 zł matce?
Martex
Referent
Od: 21 kwie 2010, 12:02
Zajmuję się:
Strona WWW: http://www.ops.pl

Napisano: 10 gru 2014, 15:43

Ja bym wydała bez zgody sądu bo matka ma pełnię władzy, a odpłatności z dochodu dziecka i przeliczyć dochód matki czy ona też się nie kwalifikuje jako rodzina do odpłatności.
dps

Napisano: 19 gru 2014, 13:10

matka jest opiekunem i ma do tego prawo, po co postanowienie sądu.
zzzzzzzzzzzz

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x