skierowanie do dps w przypadku opiekuna prawnego – domy opieki, zakłady opiekuńczo-lecznicze
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
skierowanie do dps w przypadku opiekuna prawnego – domy opieki, zakłady opiekuńczo-lecznicze
Moje pytanie dotyczy skierowania osoby ubezwłasnowolnionej do dps, wniosek złożył opiekun prawny zarejestrowany w naszej gminie, ale mieszkający w sąsiedniej gminie. Kto kieruje i kto ustala opłatę, jeśli osoba ubezwłasnowolniona pochodzi z innej gminy?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: AS
- Kontakt:
Re: skierowanie do dps w przypadku opiekuna prawnego – domy opieki, zakłady opiekuńczo-lecznicze
W takiej sytuacji gminą właściwą jest gmina zamieszkania opiekuna prawnego.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: skierowanie do dps w przypadku opiekuna prawnego – domy opieki, zakłady opiekuńczo-lecznicze
Miejscem zamieszkania osoby ubezwłasnowolnionej całkowicie jest miejsce zamieszkania opiekuna prawnego, co wynika z art. 27 kodeksu cywilnego.
Opiekun prawny musi mieć zezwolenie sądu opiekuńczego na złożenia wniosku o dps dla podopiecznego.
Opiekun prawny musi mieć zezwolenie sądu opiekuńczego na złożenia wniosku o dps dla podopiecznego.
Oprócz skierowanie do dps w przypadku opiekuna prawnego – domy opieki, zakłady opiekuńczo-lecznicze - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
Gmina zamieszkania, czy gmina zameldowania?
Pracownik socjalny w DPS prowadzonym przez Organizację pozarządową
Która gmina jest właściwa???
Która gmna jest właściwa???
Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć część II
WOLNE MIEJSCA W DPS
Wyliczenie odpłatności - proszę o pomoc
dps wnioisek składa do fundacji
dps prowadzony przez fundację
Kodowanie na wysokim poziomie w SNF - starając się nie denerwować CMS...
decyzja a odmowa wywiadu
Kontrole w DPS
odpłatność za pobyt w DPS po śmierci mieszkańca
Opłaty za DPS a chwilowe (?) zamknięcie ośrodka
Umowa art. 103 - odpłatność za pobyt w DPS
Czy opłaty za dps zatrzymują się na dziecku?