ja chyba zrobię sposobem który opisuje Pani patrycja, czyli:
kwota z empatii dochodu odejmę składki na zdrowotne(ale bez składki dotyczącej trzynastki) odjąć ewentualny podatek należny (u mnie akurat nie ma żadnego) no i potem z tego co wyjdzie utracam netto kwotę trzynastki.
Odliczajac sume składek z zus czyli z ta od 13tki nie odliczasz przecież nic podwójnie. Własnie pomniejszajac składki w ogole nie odliczysz nigdzie składki od trzynastki wiec zrobisz zle. Przeanalizuj sobie jeszcze raz krok po kroku matematycznie. Ministerstwo przekazało dobre wyjanienie. jesli odliczysz sume składek z zus i 13 netto jest ok. Jesli zanizysz skałdki to musisz obronic gdzie w takim razie odjąłes składke od trzynastki?? Wnioskodawca ma prawo do dliczenia jej i koniec.
podsumowując..... jedno z Was robi tak, że dwa razy odlicza składkę, a drugie odlicza ją tylko raz....
czy ktoś jeszcze mógłby się odnieść do tego?
Nie. Jedno odlicza ją raz a drugie nie odlicza jej wcale. Wiec oczywistym jest ze ten kto ją odlicza robi dobrze. to jest ODLICZENIE wiec tak naprawdę stronie przysługuje odliczenie 13tki netto oraz składek społ zdr. i podatku czyli de facto 13 brutto. Jesli wydruki MF i ZUS pomniejszysz o składki i podatek od 13tki to musisz je dodac do netto i od ogolnego dochodu odjąc 13 brutto. Wiec zupełnie na jedno wyjdzie jesli w ogolnym rozrachunku odejmiesz od dochodu 13netto a 13tkowe składki i podatki sa w sumie ogolnej i tez sa odejmowane.
Tak mi to ktos kiedys wytłumaczył i całkowicie mnie to przekonało bo rzeczywiscie jest zgodne z zapisem co odejmujemy od dochodu.