Składka zdrowotna od 13-stej emerytury
-
- Referent
- Zajmuję się: Pfron
- Kontakt:
Re: Składka zdrowotna od 13-stej emerytury
jakie dokładnie odliczacie kwoty?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: SR SW FA
- Kontakt:
ja chyba zrobię sposobem który opisuje Pani patrycja, czyli:
kwota z empatii dochodu odejmę składki na zdrowotne(ale bez składki dotyczącej trzynastki) odjąć ewentualny podatek należny (u mnie akurat nie ma żadnego) no i potem z tego co wyjdzie utracam netto kwotę trzynastki.
kwota z empatii dochodu odejmę składki na zdrowotne(ale bez składki dotyczącej trzynastki) odjąć ewentualny podatek należny (u mnie akurat nie ma żadnego) no i potem z tego co wyjdzie utracam netto kwotę trzynastki.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
Odliczajac sume składek z zus czyli z ta od 13tki nie odliczasz przecież nic podwójnie. Własnie pomniejszajac składki w ogole nie odliczysz nigdzie składki od trzynastki wiec zrobisz zle. Przeanalizuj sobie jeszcze raz krok po kroku matematycznie. Ministerstwo przekazało dobre wyjanienie. jesli odliczysz sume składek z zus i 13 netto jest ok. Jesli zanizysz skałdki to musisz obronic gdzie w takim razie odjąłes składke od trzynastki?? Wnioskodawca ma prawo do dliczenia jej i koniec.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
Iza11 pisze: 27 paź 2021, 14:35 podsumowując..... jedno z Was robi tak, że dwa razy odlicza składkę, a drugie odlicza ją tylko raz....
czy ktoś jeszcze mógłby się odnieść do tego?
Nie. Jedno odlicza ją raz a drugie nie odlicza jej wcale. Wiec oczywistym jest ze ten kto ją odlicza robi dobrze. to jest ODLICZENIE wiec tak naprawdę stronie przysługuje odliczenie 13tki netto oraz składek społ zdr. i podatku czyli de facto 13 brutto. Jesli wydruki MF i ZUS pomniejszysz o składki i podatek od 13tki to musisz je dodac do netto i od ogolnego dochodu odjąc 13 brutto. Wiec zupełnie na jedno wyjdzie jesli w ogolnym rozrachunku odejmiesz od dochodu 13netto a 13tkowe składki i podatki sa w sumie ogolnej i tez sa odejmowane.
Tak mi to ktos kiedys wytłumaczył i całkowicie mnie to przekonało bo rzeczywiscie jest zgodne z zapisem co odejmujemy od dochodu.
Oprócz Składka zdrowotna od 13-stej emerytury - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
wprowadzenie zwrotu nienaleznie pobranych sygnity
zp stopień umiarkowany
zagwostka
wstrzymanie wykonania decyzji, wznowienie
wychowawczy
wartość kwoty zwrotu z tytułu niewykorzystanej ulgi na dzieci a rozwód
postanowienie sądu - piecza zastepcza
alimenty od listopada 2020
Ha przeliczeniowe kiedy
SKO odmówiło zmiany własnej decyzji i przekazało sprawę nam do ponownego rozpatrzenia
SIO MEN
Świadczenie pielęgnacvyjne a emerytura
zwrot ZDO
Covid obniżenie dochodu z działalności w roku bazowym 2020
Dochód po urlopie wychowawczym w roku bazowym
decyzja ZP przekazana z innego ośrodka do wypłaty - jak w SYGNITY ?