składki ZUS za lata ubiegłe korekta czy potracenie???
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ksęgowość ops
- Kontakt:
składki ZUS za lata ubiegłe korekta czy potracenie???
Witam,Mam pytanie odnosnie składek ZUS.Własnie otrzymałam informacje ze musze korygowac dwa lata wstecz i pojawi sie nam dosc duza nadpłata, i teraz nie wiem czy moge to potracic w biezacym roku czy mam sie domagac zwrotu z ZUS o oddac do Urzedu Wojewódzkiego??
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: składki ZUS za lata ubiegłe korekta czy potracenie???
Musisz odprowadzić do Urzędu Wojewódzkiego.
1. Przelew dochodów budżetowych z tytułu nadpłaconych składek ZUS za lata ubiegłe na rachunek dochodów budżetu jst: Wn 222, Ma 130 (subkonto dochodów).
2. Techniczna korekta do księgowania nr 1 (przeksięgowanie między dochodami a wydatkami w ramach jednego rachunku bankowego) - wpływ dochodów budżetowych z tytułu nadpłaconych składek ZUS z lat ubiegłych na rachunek dochodów: Wn 130 (dochody), Ma 221 - przy przelewie na dochody gminy.
3. Techniczna korekta do księgowania nr 1 (przeksięgowanie między dochodami a wydatkami w ramach jednego rachunku bankowego) - przelew należności z tytułu nadpłaconych składek ZUS z lat ubiegłych na rachunek dochodów: Wn 229, Ma 130 (wydatki – z bieżących składek ZUS)
4. Techniczna korekta do księgowania nr 1 (przeksięgowanie między dochodami a wydatkami w ramach jednego rachunku bankowego) - wpływ dochodów budżetowych z tytułu nadpłaconych składek ZUS z lat ubiegłych na rachunek dochodów: Wn 130 (dochody), Ma 221.
5. PK - przypis należności z tytułu składek ZUS za lata ubiegłe - Wn 221, Ma 720 .
1. Przelew dochodów budżetowych z tytułu nadpłaconych składek ZUS za lata ubiegłe na rachunek dochodów budżetu jst: Wn 222, Ma 130 (subkonto dochodów).
2. Techniczna korekta do księgowania nr 1 (przeksięgowanie między dochodami a wydatkami w ramach jednego rachunku bankowego) - wpływ dochodów budżetowych z tytułu nadpłaconych składek ZUS z lat ubiegłych na rachunek dochodów: Wn 130 (dochody), Ma 221 - przy przelewie na dochody gminy.
3. Techniczna korekta do księgowania nr 1 (przeksięgowanie między dochodami a wydatkami w ramach jednego rachunku bankowego) - przelew należności z tytułu nadpłaconych składek ZUS z lat ubiegłych na rachunek dochodów: Wn 229, Ma 130 (wydatki – z bieżących składek ZUS)
4. Techniczna korekta do księgowania nr 1 (przeksięgowanie między dochodami a wydatkami w ramach jednego rachunku bankowego) - wpływ dochodów budżetowych z tytułu nadpłaconych składek ZUS z lat ubiegłych na rachunek dochodów: Wn 130 (dochody), Ma 221.
5. PK - przypis należności z tytułu składek ZUS za lata ubiegłe - Wn 221, Ma 720 .
-
- Praktykant
- Zajmuję się: księgowość
- Kontakt:
Re: składki ZUS za lata ubiegłe korekta czy potracenie???
a jak można zaksięgować jak potrąciłam składki z nadpłaty ? nie było wpłaty na konto
Oprócz składki ZUS za lata ubiegłe korekta czy potracenie??? - Księgowość przeczytaj również:
uzupełnienie "13" w wynagrodzeniu chorobowym
Odsetki (lokata nocna) od dotacji na rachunku bankowym
25-letni okres składkowy w KRUS
"Przymusowe" założenie działalności i ewentualna ciąża. [PIL
zakup klimatyzatora i montaż.
jaki paragraf za dojazd specjalistyczny - przyjazd na aktual
Paragraf 2360 w Ośrodku Pomocy Społecznej ?
utwardzenie terenu wzdłuż drogi dojazdowej
Przpis odsetek -dłużnik alimentacyjny SOS
Ekwiwalent za urlop - jaka podstawa?
księgowanie duplikatu KDR w jednostce
jaki paragraf klasyfikacji budżetowej
jak rozksięgować wpłatę od poborcy skarbowego?
jeszcze raz środek trwały zakup
świadczenie nienależnie pobrane a składki
zakup komputera stacjonarnego a VAT