decyzja dotyczy zasiłku rodzinnego na okres 12/13, kobieta brała rodzinne od XI do I 2013później zgłosiła dochód i uchyliliśmy od II 2013r.do X2013. kobieta się odwoływała i po odwołaniu Kolegium przysłało taką decyzje. Pisze że strona może odwołać się do sądu administracyjnego w terminie 30 dni.
Chodzi mi o to że ja nie wypłaciłam rodzinnego kobiecie moja decyzja nie jest prawomocna i co dalej mam jej wypłacić czy czekać czy się odwoła do sądu
skoro kolegium uchyliło Twoją decyzję \"uchylającą\" i umorzyło Twoje postępowanie w tej sprawie tz. że w obrocie prawnym jest nadal decyzja przyznająca jej świadczenie. W tej sytuacji nie sądzę , że strona będzie składała skargę na decyzję SKO bo ona jest dla niej korzystna. Ty masz wypłacać dalej świadczenia. Ciekawe co w uzasadnieniu napisało SKO
Nie napisałaś dlaczego SKO uchyliło Ci decyzję. Ale tak jak napisałem, skoro twojej decyzji uchylającej nie ma to jest decyzja przyznająca, którą masz obowiązek realizować tz. wypłacić to co stronie z tej decyzji przysługuje i tyle.
skrócie sko powołuje się na art.,32ust.1 że nie możemy uchylić decyzji z mocą wsteczną w związku że upłynął okres zasiłkowy. mówią że mogę zastosować instytucje zwrotu nienależnie pobranych świadczeń.
art.105 o umorzeniu postępowania
Coś jest nie tak. Skoro wydałaś decyzję uchylającą w okresie ważności decyzji przyznającej świadczenie to SKO nie uchyliło Twojej decyzji z powodu tego, że upłynął okres zasiłkowy, powód musiał być inny.