sko - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 09 sty 2014, 16:38

uchylić w całości zaskarżoną decyzję i umorzyć postępowanie w I instancji. Proszę powiedzcie co to oznacza dla mnie. co mam z tym dalej robić
~AGATA

Napisano: 09 sty 2014, 16:56

nic z tym nie robisz widocznie wydałaś dec. której w ogóle nie powinnaś wydawać.
~OPS

Napisano: 10 sty 2014, 10:15

decyzja dotyczy zasiłku rodzinnego na okres 12/13, kobieta brała rodzinne od XI do I 2013później zgłosiła dochód i uchyliliśmy od II 2013r.do X2013. kobieta się odwoływała i po odwołaniu Kolegium przysłało taką decyzje. Pisze że strona może odwołać się do sądu administracyjnego w terminie 30 dni.
Chodzi mi o to że ja nie wypłaciłam rodzinnego kobiecie moja decyzja nie jest prawomocna i co dalej mam jej wypłacić czy czekać czy się odwoła do sądu
~AGATA

Napisano: 10 sty 2014, 10:24

a kiedy uchylałaś decyzję?
~ag

Napisano: 10 sty 2014, 10:40

skoro kolegium uchyliło Twoją decyzję \"uchylającą\" i umorzyło Twoje postępowanie w tej sprawie tz. że w obrocie prawnym jest nadal decyzja przyznająca jej świadczenie. W tej sytuacji nie sądzę , że strona będzie składała skargę na decyzję SKO bo ona jest dla niej korzystna. Ty masz wypłacać dalej świadczenia. Ciekawe co w uzasadnieniu napisało SKO
~ja

Napisano: 10 sty 2014, 10:41

w grudniu 2013r. moja ostatnia decyzja ale sprawa toczy się od II.2013r.
~AGATA

Napisano: 10 sty 2014, 10:51

ja idąc twoim tokiem rozumowania, czy uważasz że powinnam jej teraz wypłacić.
~AGATA

Napisano: 10 sty 2014, 11:01

Nie napisałaś dlaczego SKO uchyliło Ci decyzję. Ale tak jak napisałem, skoro twojej decyzji uchylającej nie ma to jest decyzja przyznająca, którą masz obowiązek realizować tz. wypłacić to co stronie z tej decyzji przysługuje i tyle.
~ja

Napisano: 10 sty 2014, 11:59

skrócie sko powołuje się na art.,32ust.1 że nie możemy uchylić decyzji z mocą wsteczną w związku że upłynął okres zasiłkowy. mówią że mogę zastosować instytucje zwrotu nienależnie pobranych świadczeń.
art.105 o umorzeniu postępowania
~AGATA

Napisano: 10 sty 2014, 12:27

Coś jest nie tak. Skoro wydałaś decyzję uchylającą w okresie ważności decyzji przyznającej świadczenie to SKO nie uchyliło Twojej decyzji z powodu tego, że upłynął okres zasiłkowy, powód musiał być inny.
~ja

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x