hej wydawałam decyzję zmieniającą kwotę świadczeń z FA w związku z otrzymanym pismem od komornika o zmianie wysokości zasądzonych alimentów. Zmiana nastąpiła na podstawie ugody sporządzonej w Sądzie Rejonowym, w ugodzie zawarto, że zmiana następuje od 14.01.2025 r. Ugoda zaopatrzona jest w klauzule wykonalności. No wszystko ok. Strona odwołała się od tej decyzji bo nie podobało jej się sposób ustalania dochodu

no ogólnie rzecz ujmując z czapy. Poszło do SKO, argument strony oczywiście nie został uwzględniony ale ... SKO uchyliło nam decyzję do ponownego rozpatrzenia ponieważ zarzucają że źle przyznaliśmy zwiększoną kwotę FA. SKO uważa że powinniśmy zmienić kwotę nie od 14.01.2025 a od od dnia 22.01.2025 r. czyli od kiedy uprawomocniła się ugoda ...
Wypowiedzcie się proszę co o tym myślicie? bo dla mnie zupełnie od czapy ... Nasza decyzja była wydawana oczywiście już po uprawomocnieniu się ugody. Komornik u nas zawsze wysyła informację dopiero po uprawomocnieniu się postanowienia/ugody.
A może ktoś wskaże jakieś orzeczenia na które mogę się powołać wydając kolejną decyzję?