SKO decyzję uchylić w całości i umorzyć postępowanie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 03 gru 2014, 13:21

czy ktoś miał taką sytuację że SKO decyzję z zasiłku rodzinnego uchylić w całości i umorzyć postępowanie;

decyzja wydana w dniu 01.10.2013r. zmienia się sytuacja rodziny członek rodziny podejmuje zatrudnienie w czerwcu tego roku , wnioskodawca jest wzywany w celu dostarczenia zaświadczenia ,w wyznaczonym terminie nie dostarczył, my występujemy do odpowiednich organów i na podstawie tych dokumentów podjęłam decyzję o uchyleniu prawa do zasiłku od miesiąca sierpnia; wnioskodawca nie zgodził się z tym i wysłał do sko, sko zarzuca że nie powinniśmy decyzji własnej wzruszać tylko podjąć decyzję na podstawie art. 28 - w takim przypadku czy coś powinniśmy zrobić
Andziaaaaaa

Napisano: 03 gru 2014, 14:53

Jeśli strona nie dostarczyła dokumentów we wskazanym terminie należało wstrzymać wypłatę świadczeń na podst. art. 28. Jeśli sami zebraliście później dokumenty należało wszcząć postępowanie w sprawie uchylenia decyzji a następnie ją uchylić. Jeśli teraz chcecie coś robić to cała procedura od nowa...
elo

Napisano: 03 gru 2014, 16:25

jak to od nowa przecież minął okres zasiłkowy i wygasło prawo do zasiłku rodzinnego na okres zasiłkowy 2013/2014 ; nie wystarczy pismo informacyjne że wygasło prawo do świadczeń
Andziaaaaaa

Napisano: 04 gru 2014, 9:26

ja też uważam że powinno być wszczęcie postępowania i uchylenie
asiak

Napisano: 04 gru 2014, 9:57

ale ja to wszystko zrobiłam przedtem tzn. 1) wezwanie do dostarczenia zaświadczenia i jednocześnie wszczęcie
2) decyzja uchylająca prawo do zasiłku - sko to zarzuciło
Andziaaaaaa

Napisano: 04 gru 2014, 10:03

Andziaaaaaa pisze:1) wezwanie do dostarczenia zaświadczenia i jednocześnie wszczęcie
2) decyzja uchylająca prawo do zasiłku - sko to zarzuciło
No bo źle zrobiłaś. Jak wezwałaś do dostarczenia to - tak jak napisało SKO - powinnaś wstrzymać wypłatę świadczeń na podstawie art. 28 jeśli nie dopełnił warunku z wezwania. A jak nie wstrzymałaś i kasa szła dalej, to teraz w związku z tym, że okres zasiłkowy się zakończył, a kwit z dochodem już masz w aktach - wszczynasz postępowanie w sprawie NP, robisz NP, potem wszczęcie w sprawie zwrotu, decyzja - zobowiązanie do zwrotu. Kuniec.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x