SKO -przekazany wniosek-pilnie proszę

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
lidia

SKO -przekazany wniosek-pilnie proszę

Post autor: lidia »

Wydała decyzję o zwrocie dłużnikowi . Odwołał się od niej do SKO, jednak w odwołaniu napisał , że prosi o umorzenie. Dziś SKO przesłało nam na podstawie 65 kpa wniosek o umorzenie.
Odmówimy, ale on będzie się uparcie odwoływał.
Moje pytanie czy do dłużnika wysyłacie zawiadomienie o wszczęciu postęp. czy tylko o zawiadomienie o możliwości zapoznania się z aktami .
m99

Re: SKO -przekazany wniosek-pilnie proszę

Post autor: m99 »

zawiadomienie o zakonczeniu postepowania i odmowa
Basikaa54

Re: SKO -przekazany wniosek-pilnie proszę

Post autor: Basikaa54 »

Przeszłam długą drogę odwoławczą, gdzie SKO kazało sprawę rozpatrywać ponownie, ale na koniec utrzymało moją decyzję w mocy, więc napiszę jak ja to zrobiłam.
Po pierwsze nie musisz wszczynać postępowania. Ono już się toczy. Zawiadomić dłużnika do zapoznania się z aktami- jakimi? na razie to ty musisz te dowody na to, że nie ma przesłanek do umorzenia zdobyć. Ja wzywałam dłużnika na wywiad i do dostarczenia mi dokumentów: czy posiada gospodarstwo-zaświadczenie albo oświadczenie, z czego się utrzymuje i w jakiej wysokości, zaświadczenie z urzędu pracy, kogo ma na utrzymaniu, gdzie mieszka, jakie posiada ruchomości lub nieruchomości, stan zdrowia - Bardzo ważne!!! Czy ma orzeczenie o stopniu niepełnosprawności. Jeżeli udokumentujesz że chłop nie jest trwale niezdolny do roboty - czyli jeśli nie teraz to kiedyś, to masz argument na odmowę umorzenia. Dalej równolegle pisze do Kierownika OPS o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego i zaświadczenie o pobieranych zasiłkach. W wezwaniu do gościa napisałam, że jak się nie stawi to wniosek bez rozpatrzenia. Jak gość przyjedzie to można pisemnie pouczyć go że ma możliwość wglądu w akta sprawy.
ODPOWIEDZ