Wydała decyzję o zwrocie dłużnikowi . Odwołał się od niej do SKO, jednak w odwołaniu napisał , że prosi o umorzenie. Dziś SKO przesłało nam na podstawie 65 kpa wniosek o umorzenie.
Odmówimy, ale on będzie się uparcie odwoływał.
Moje pytanie czy do dłużnika wysyłacie zawiadomienie o wszczęciu postęp. czy tylko o zawiadomienie o możliwości zapoznania się z aktami .
SKO -przekazany wniosek-pilnie proszę
Re: SKO -przekazany wniosek-pilnie proszę
zawiadomienie o zakonczeniu postepowania i odmowa
Re: SKO -przekazany wniosek-pilnie proszę
Przeszłam długą drogę odwoławczą, gdzie SKO kazało sprawę rozpatrywać ponownie, ale na koniec utrzymało moją decyzję w mocy, więc napiszę jak ja to zrobiłam.
Po pierwsze nie musisz wszczynać postępowania. Ono już się toczy. Zawiadomić dłużnika do zapoznania się z aktami- jakimi? na razie to ty musisz te dowody na to, że nie ma przesłanek do umorzenia zdobyć. Ja wzywałam dłużnika na wywiad i do dostarczenia mi dokumentów: czy posiada gospodarstwo-zaświadczenie albo oświadczenie, z czego się utrzymuje i w jakiej wysokości, zaświadczenie z urzędu pracy, kogo ma na utrzymaniu, gdzie mieszka, jakie posiada ruchomości lub nieruchomości, stan zdrowia - Bardzo ważne!!! Czy ma orzeczenie o stopniu niepełnosprawności. Jeżeli udokumentujesz że chłop nie jest trwale niezdolny do roboty - czyli jeśli nie teraz to kiedyś, to masz argument na odmowę umorzenia. Dalej równolegle pisze do Kierownika OPS o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego i zaświadczenie o pobieranych zasiłkach. W wezwaniu do gościa napisałam, że jak się nie stawi to wniosek bez rozpatrzenia. Jak gość przyjedzie to można pisemnie pouczyć go że ma możliwość wglądu w akta sprawy.
Po pierwsze nie musisz wszczynać postępowania. Ono już się toczy. Zawiadomić dłużnika do zapoznania się z aktami- jakimi? na razie to ty musisz te dowody na to, że nie ma przesłanek do umorzenia zdobyć. Ja wzywałam dłużnika na wywiad i do dostarczenia mi dokumentów: czy posiada gospodarstwo-zaświadczenie albo oświadczenie, z czego się utrzymuje i w jakiej wysokości, zaświadczenie z urzędu pracy, kogo ma na utrzymaniu, gdzie mieszka, jakie posiada ruchomości lub nieruchomości, stan zdrowia - Bardzo ważne!!! Czy ma orzeczenie o stopniu niepełnosprawności. Jeżeli udokumentujesz że chłop nie jest trwale niezdolny do roboty - czyli jeśli nie teraz to kiedyś, to masz argument na odmowę umorzenia. Dalej równolegle pisze do Kierownika OPS o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego i zaświadczenie o pobieranych zasiłkach. W wezwaniu do gościa napisałam, że jak się nie stawi to wniosek bez rozpatrzenia. Jak gość przyjedzie to można pisemnie pouczyć go że ma możliwość wglądu w akta sprawy.
Oprócz SKO -przekazany wniosek-pilnie proszę - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
Od kiedy zmiana
ile do zwrotu
znany adres dłużnika
czy wystawiam upomnienie?
INFORMACJA US
jaka procedura
pomocy
przyznanie świadczenie aliment
jeszcze raz wezwanie na wywiad
TW
Upewnijcie że dobrze myślę
Pit 8C kiedy wystawiać?