sko-uchyliło decyzje prosze o pomoc - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 11 sie 2014, 11:19

Witam SKO uchyliło mi decyzję (decyzja była odmowa, 2%)i przyznało Kobiecie dodatek mieszkaniowym w kwocie 140 zł miesięcznie. Chodziło o dochód Kobieciny (kazali wliczać do dochodu dodatek pielęgnacyjny, (co zrobiłam w odwołanej decyzji), a nie wliczać do dochodu dodatku za prace przymusowe. Po obliczeniu dochodu tak jak oni chcieli, dochód wyszedł nam taki sam. Ale dodatek przyznany przez SKO wyszedł prawie 2 razy wyższy. Bo powinien wznosić 75 zł. Moje pytanie brzmi czy SKO może samo ustalić kwotę dodatku? i co w przypadku, gdy się pomyliło i dało wyższy dodatek? mieliście taki przypadek. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
no i ja

Napisano: 11 sie 2014, 11:21

dodam, że SKO nie wzięło pod uwagę, że moja gmina wypłaca 50% dm
no i ja

Napisano: 12 sie 2014, 9:02

no i ja pisze:czy SKO może samo ustalić kwotę dodatku?
Może jak najbardziej, jest na to przepis.
no i ja pisze:co w przypadku, gdy się pomyliło i dało wyższy dodatek?
Nieistotne czy wyższy, ale że błąd w ogóle i czy z Waszą pomocą ten błąd czy nie, być może SKO nie dostało od gminy właściwych danych. Od tego może zależeć ciąg dalszy.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 13 sie 2014, 8:56

Pierwszy raz miałam taki przypadek, że moje SKO naliczyło kwotę dodatku. Byłam u radcy, decyzja jest ostateczna i jedynie możemy złożyć wniosek do prokuratury o skierowanie do WSA skargi na decyzję SKO o stwierdzenie nieważności decyzji, też tak myślałam, że tylko w ten sposób można tak zrobić, a więc będzie tu miało zastosowanie art. 156 § 1 pkt 2 kpa. no zobaczymy jak to się potoczy.
no i ja

Napisano: 13 sie 2014, 10:48

Ta podstawa prawna to raczej nie ma tu zastosowania.
Choć owszem, pisząc do prokuratora warto wskazać konkretne przepisy, dla ułatwienia, bo nie jest pewne czy ten prokurator wystarczająco biegły w dodatkach.

Ponieważ efekty pracy prokuratorów i sądów są nieprzewidywalne, zaś błąd w obecnej decyzji wydaje się ewidentny, to proponuję spróbować porozmawiać z tym SKO i niech może sami wymyślą sposób naprawienia może bez prokuratora i sądu.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 13 sie 2014, 14:27

Też o tym myśleliśmy. Będziemy się z sko kontaktować. Bo szczerze mówiąc nie chcę, żeby to aż tak daleko zaszło. pozdrawiam
no i ja

Napisano: 19 sie 2014, 9:51

Czy w przypadku, gdy SKO uchyliło decyzję może być tak, że przy ponownym wyliczaniu zmniejszy się wysokość dodatku, bo dopatrzymy się swojego błędy w wyliczeniu?
P...

Napisano: 20 sie 2014, 12:19

Nie bardzo rozumiem.
Jeśli SKO uchyliło decyzję i napisało nową po swojemu, to gmina nic nie może, chyba że za pośrednictwem SKO lub prokuratora. Jeśli Jeśli SKO uchyliło decyzję i zostawiło ciąg dalszy wójtowi, to wójt niejako rozpatruje od nowa i wszystko może inaczej niż przedtem (z uwzględnieniem treści otrzymanych z SKO).
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x