Przyznaliśmy stronie zasiłek pielęgnacyjny na okres od maja 2015 do grudnia 2018.
W styczniu 2016 wystąpiliśmy do ROPS o ustalenie okresu koordynacji w związku z podjęciem przez męża pracy za granicą.
W sierpniu 2016 ROPS ustalił koordynację od grudnia 2015, w związku z czym w sierpniu 2016 uchyliliśmy decyzję przyznającą od grudnia 2015 i przekazaliśmy dokumenty do ROPS.
W grudniu 2018 Urząd Wojewódzki zmienił ustalenia ROPS i ustalił, że koordynacja jest w okresach od grudnia 2015 do stycznia 2017, od marca 2017 do września 2017 i od stycznia 2018 do grudnia 2018.
W wyniku wznowienia postępowania uchyliliśmy decyzję uchylającą od grudnia 2015 (tą wg ustaleń ROPS) i uchyliliśmy decyzję przyznającą wg ustaleń UW.
Urząd Wojewódzki wydał decyzję za okres koordynacji.
I teraz pytanie co z okresami kiedy nie ma koordynacji.
Strona nie miała wypłacanego zasiłku od sierpnia 2016, natomiast decyzja uchylająca z sierpnia 2016 została uchylona w wyniku wznowienia postępowania. Generalnie nasza decyzja przyznająca stronie prawo do ZP jest w mocy.
Czy wystarczy tylko informacja do strony o wypłacie za okres kiedy nie ma koordynacji czy może jakaś decyzja??
Podpowiedzcie!
Skomplikowany przypadek - koordynacja
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Skomplikowany przypadek - koordynacja
Może jednak ktoś podpowie.
-
- Referent
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne
- Kontakt:
Nie wiem czy dobrze rozumiem. Dostaliście postanowienie o koordynacji, uchyliliście decyzję i wypłaty nie poszły?
Jeśli tak, to ja bym wydała ponownie decyzję przyznającą na okresy kiedy nie ma koordynacji.
Jeśli tak, to ja bym wydała ponownie decyzję przyznającą na okresy kiedy nie ma koordynacji.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Uchylono i świadczenie nie było wypłacane, a po zmianie okresu koordynacji przez UW, wznowiliśmy postępowanie i wydano decyzję, w której uchylono tą decyzję uchylającą oraz uchylono decyzję przyznającą za okres koordynacji.
-
- Referent
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne
- Kontakt:
Skoro uchylono decyzję uchylającą, to trzeba od nowa przyznać na te okresy gdy nie zachodziła koordynacja.
Tak mi sie wydaje.
Tak mi sie wydaje.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Sąd Okręgowy
- Kontakt:
Jeżeli decyzja została całkowicie uchylona, to trzeba wydać nową, ale jeżeli te okresy poza koordynacją pozostały w mocy - bo tak do powinno wyglądać, to normalnie następuje wypłata, bez żadnych decyzji czy innych informacji, nie ma na ponowną decyzję za te same okresy podstawy prawnej przecież.
Oprócz Skomplikowany przypadek - koordynacja - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
macierzyński ,a utrata dochodu
TOM - jak cofnąć zakończenie upomnienia - Sygnity?
zasiłek pielęgnacyjny dla ukraińca
ZP świadczeniobiorca za granicą(nie pracuje)
dochody rolnika a SZO .
Zaświadczenie do jednorazowej +/-
zasiłek dla opiekuna a pobyt w szpitalu na oddziale kardiolo
Świadczenie rodzicielskie dla obywatelki Ukrainy
Decyzja SKO jak to interpretować
czy przyznać zasiłek pielegnacyjny orzeczenie ZUS
SKO - organ pierwszej instancji uczyni zadość i przyzna
a kiedy będą działać szkoły
wyrok z klauzulą wykonalności
umowe zlecnie, umowa o prace ten sam pracodawca -zsatosowani
czy wysyłacie takie sprawy do UW
Świadczenie pilęgnacyjne a nabycie gospodarstwa