Świadczenie pilęgnacyjne a nabycie gospodarstwa

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
MZ 1
Praktykant
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Świadczenie pilęgnacyjne a nabycie gospodarstwa

Post autor: MZ 1 »

Osoba pobiera świadczenie pielęgnacyjne od maja 2017 r. Odprowadzane są za nią składki do ZUS. W dniu 11 lutego 19 roku informuje organ wypłacający ŚP o nabyciu gospodarstwa rolnego. Czy dalej mogę wypłacać ŚP i czy strona musi złożyć oświadczenie o rezygnacji pracy w gospodarstwie rolnym???
Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem co robić????
Awatar użytkownika
ewalu
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Świadczenie pilęgnacyjne a nabycie gospodarstwa

Post autor: ewalu »

MZ 1 pisze:Czy dalej mogę wypłacać ŚP i czy strona musi złożyć oświadczenie o rezygnacji pracy w gospodarstwie rolnym???
Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem co robić????

możesz wypłacać jak złoży oświadczenie, osoba musi pojechać do KRUSu i ich poinformować, że rezygnuje z pracy w związku pobieraniem świadczeń opiekuńczych
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
MZ 1
Praktykant
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Post autor: MZ 1 »

Ale ja nadal opłacam za nią ZUS, a ona tylko informuje KRUS, że pobiera świadczenie pielęgnacyjne.
Awatar użytkownika
ewalu
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ewalu »

KRUS może ją objąć ubezpieczeniem społecznym dla osób pobierających św. opiekuńcze
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ODPOWIEDZ