Witam. Mam pytanie czy mieliście taką sytuację, że wasza wychowanka była u was na placówce i przez sąd została przeniesiona do MOW-u. Wiem,że wtedy nie skreślamy jej z listy.Ale w przypadku, gdy skończy 18 i nadal będzie jeszcze kontynuować naukę w MOW-ie, to czy my jako placówka możemy ją skreślić z listy, a babcia zaoferowała się ją brać jak dotychczas na każdą przerwę od nauki. Jak rozwiązaliście taki problem. Dziękuję za udzielenie mi odpowiedzi.
Gdy panna skończy 18 lat to sprawa opiekuńcza przestaje obowiązywać, zatem ona sama może poprosić Waszegoi dyrka o opuszczenie placówki z uwagi na ukonczenie 18 lat.
W MOW-ie nadal może być, bo to w niczym nie przeszkadza (tam może kontynuować naukę).
MOW pewnie wolałby, żeby była w placówce - opłaty za wyżywienie, ubranie, leki, itp., ale żadnych przeszkód nie ma, żeby zamieszkała u babci i kontynuowała naukę w MOW.
Do MOW-ów również trafiaja dzieciaki z domów rodzinnych, z którymi rodzice sobie nie radzą a sami (rodzice) funkcjonuja prawidłowo.
Pozdr.