Sład rodziny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 31 sie 2016, 14:12

Rozwiedziona kobieta pobiera ZR i FA, w składzie rodziny ona i dziecko. Obecnie mieszka z konkubentem, rodzi im się dziecko. Problem w tym, że konkubent nie jest rozwiedziony, ma swoje dziecko wychowywane przez żonę. Czy on może być w składzie rodziny u konkubiny? Co z zasiłkiem rodzinnym i becikowym dla obecnie urodzonego dziecka? Jaki skład rodziny do FA? Proszę pomóżcie...
wiolka74

Napisano: 01 wrz 2016, 12:41

Czy żonaty konkubent może być jednocześnie w składzie rodziny swojej konkubiny (razem mieszkają i wychowują wspólne dziecko) oraz żony, która prawdopodobnie pobiera ŚR innej gminie, nie mają rozwodu więc musi go wpisać do swojego składu?
wiolka74

Napisano: 01 wrz 2016, 13:13

może :mrgreen:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 25 paź 2016, 16:54

ewalu pisze:może :mrgreen:
a czy może czy musi gdy dziecko uznane, ale nie mieszkają razem ? czy do zasiłku rodzinnego i fa w składzie rodziny muszą być w takiej sytuacji nowo narodzone dziecko i jego ojciec? zgodnie z definicją rodziny w skład rodziny wchodzą rodzice dzieci ....
lilkaK

Napisano: 25 paź 2016, 21:59

jesli rodzicem nie jest maz to to czy on znajduje sie w skladzie rodziny zalezy od tego czy oni wspolnie wychowuja to dziecko...moga nie mieszkac razem, nie mieszkanie nie swiadczy o wychowywaniu:). jesli wychowuja dziecko wspolnie to ma byc on w skladzie rodziny, jesli nie wychowuje to nie ma byc..ale wtedy maja byc zasadzone alimenty zeby dostac zasilek rodzinny na to dziecko...bez alimentow rodzinnego iebedzie, ale tylko na to jedno konkretne dziecko, reszta moze dostac jesli mamusia wychowuje je wszystkie samotnie ;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 26 paź 2016, 19:50

jesli wychowuja dziecko wspolnie to ma byc on w skladzie rodziny, jesli nie wychowuje to nie ma byc..quote]

no ale piszesz tutaj o fa, bo w definicji rodziny w zas. rodz. nie widzę przesłanki dotyczącej wspólnego wychowywania. Z czego to więc wynika?
lilkaK

Napisano: 26 paź 2016, 20:37

z definicji osoby samotnie wychowujacej dziecko i z definicji rodziny
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 26 paź 2016, 21:49

Bingo ! tego mi brakowało :) dzięki wielkie
lilkaK

Napisano: 27 paź 2016, 15:22

WITAM.....miałam taką sama sytuacje....ŻONA nie moze byc wliczona do rodziny......tez walczyłam o to.....BO nam przekroczy ł dochod przez jej dochody...(i miałam rację)....MOPS mi odmowil swiadczen a SKO przyznało....bo MOPS inaczej interpretował przepisy.....!!!MAM też pismo od MINISTERSSTWA POLITYKI SPOŁECZNEJ I RODZINNEJ....ze karygodne jest wliczanie JESZCZE ZONY z ktora nie tworzy juz rodzinny....POZDRAWIAM
cambria

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x