Proszę podpowiedzcie mi, jak to jest z SZO. W sierpniu dziecko będące w składzie rodziny osoby pobierającej SZO zawarło związek małżeński, więc zmieniła się liczba osób i będzie przekroczenie dochodu. SZO jest podzielne, więc myślałam, że będzie nienależnie pobrane za kilka dni sierpnia. Program uchyla mi zasiłek za cały sierpień, więc nieprawidłowo. A może ja źle myślę i uchylić mam dopiero od września? Proszę pomóżcie, nie miałam wcześniej takiej sytuacji...
I dalej jestem w kropce, nie wiem jak jest prawidłowo. Nie znalazłam zapisu w ustawie, który dotyczy mojej sprawy... Proszę pomóżcie, może ktoś już miał taką sytuację i podpowie mi konkretny art. w ustawie
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
Słuchajcie, dla mnie sprawa jest prosta: któregoś sierpnia rodzina przekroczyła kryterium (czyli nie spełnia przesłanki), a że SZO jest podzielne (w odróżnieniu od ZR)- uchylam od dnia przekroczenia.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus
W tej sprawie zmieniła się sytuacja...Jedna córka wyszła za mąż ale wnioskodawca oświadcza mi, że druga córka (21 lat), która do tej pory pracowała i wynajmowała stancję,od kilku dni nie pracuje, wróciła do domu i zarejestrowała się w PUP, jest na utrzymaniu rodziców. Czy w tej sytuacji mogę ją dołączyć do składu rodziny?