SZO - jak zrobić? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 31 sie 2016, 14:02

Proszę podpowiedzcie mi, jak to jest z SZO. W sierpniu dziecko będące w składzie rodziny osoby pobierającej SZO zawarło związek małżeński, więc zmieniła się liczba osób i będzie przekroczenie dochodu. SZO jest podzielne, więc myślałam, że będzie nienależnie pobrane za kilka dni sierpnia. Program uchyla mi zasiłek za cały sierpień, więc nieprawidłowo. A może ja źle myślę i uchylić mam dopiero od września? Proszę pomóżcie, nie miałam wcześniej takiej sytuacji...
wiolka74

Napisano: 31 sie 2016, 14:19

ja osobiście uchyliłabym od miesiąca następującego po miesiącu zawarcia zw małżeńskiego
mimi

Napisano: 31 sie 2016, 15:12

Nie, no SZO jest podzielne, więc musisz uchylić od dnia przekroczenia (zawarcia związku)
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 01 wrz 2016, 8:46

ja osobiście uchyliłabym od września. Podobnie, gdyby ze składu rodziny wypadło dziecko, które w 08/2016 skonczyłoby 25 lat.

Podzielność według mnie dot. sytuacji zaprzestania opieki ( smierć,) i z ust. 8.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 01 wrz 2016, 10:27

I dalej jestem w kropce, nie wiem jak jest prawidłowo. Nie znalazłam zapisu w ustawie, który dotyczy mojej sprawy... Proszę pomóżcie, może ktoś już miał taką sytuację i podpowie mi konkretny art. w ustawie
wiolka74

Napisano: 01 wrz 2016, 10:31

ja bym chyba też od września uchyliła
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 01 wrz 2016, 10:52

Słuchajcie, dla mnie sprawa jest prosta: któregoś sierpnia rodzina przekroczyła kryterium (czyli nie spełnia przesłanki), a że SZO jest podzielne (w odróżnieniu od ZR)- uchylam od dnia przekroczenia.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 04 wrz 2016, 17:33

W tej sprawie zmieniła się sytuacja...Jedna córka wyszła za mąż ale wnioskodawca oświadcza mi, że druga córka (21 lat), która do tej pory pracowała i wynajmowała stancję,od kilku dni nie pracuje, wróciła do domu i zarejestrowała się w PUP, jest na utrzymaniu rodziców. Czy w tej sytuacji mogę ją dołączyć do składu rodziny?
wiolka74

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x