ŚNP z bieżących śwaidczeń w innej gminie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 10 mar 2015, 14:37

mam pytanie jaką praktykę stosujecie, gdy wydaliście decyzję ŚNP i pobieracie z bieżących świadczeń, a nagle strona się wyprowadza do gminy X i prosi o przekazanie dokumentów, bo tam będzie pobierać rodzinne. Czy prosicie tę gminę o potrącanie z bieżących??
Podobno nie ma przeszkód, aby to robić na podstawie art. 30.6, bo w nim nie ma wskazania, która gmina ma potrącać.

Ja w takiej sytuacji wystawiałam wezwanie do zapłaty, potem upomnienie i tytuł, a strona spokojnie sobie brała ŚR w innej gminie, jak u Was?
wiki8

Napisano: 10 mar 2015, 15:28

???
wiki8

Napisano: 10 mar 2015, 16:04

Informacja do innej gminy, że ma nienależnie pobrane świadczenia , ile spłaciła , ile do spłaty itp itd.
urzędnik

Napisano: 11 mar 2015, 17:03

a inni?
wiki8

Napisano: 16 mar 2015, 15:55

????
wiki8

Napisano: 16 mar 2015, 16:07

brak podstaw do tego by inny organ ściągał takie zobowiązanie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 mar 2015, 17:20

no właśnie też tak zawsze myślałam, ale ostatnio dostajemy wpłaty z Irlandii, która pobiera ŚNP z bieżących świadczeń na podstawie decyzji ROPS i skoro są porozumienia międzypaństwowe to dlaczego nie ma międzygminnych...
Zapytałam na szkoleniu P. Maziarz, która stwierdziła, że nie ma żadnych przeszkód, żeby to robić na podstawie art. 30 ust.6, ale jak to zrobić technicznie, bo trochę się sypie sprawa księgowo....
wiki8

Napisano: 16 mar 2015, 17:26

a niby dlaczego brak podstaw aby ta inne gmina potrącała z bieżąco wypłacanych świadczeń przecież ustawa obowiązuje w całym kraju

ja mam taką sytuację przesłałam decyzję o NP w ślad za klientką - sąsiednia gmina potrąca jej ale nam nie przekazuje tych pieniędzy tylko bezpośrednio do budżetu państwa bo tak wskazało ministerstwo a nas tylko informuje ile jej potrącono.
danuta

Napisano: 17 mar 2015, 9:08

wskaż mi podstawę na to by inny organ ściągał twoją należność

a tak na marginesie jak wykazujecie w sprawozdaniu te zwroty?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 17 mar 2015, 9:38

a gdzie w art. 30 masz napisane że NP z bieżących świadczeń potrąca organ właściwy albo organ który wydał decyzję
danuta

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x