SOW - telefony z PFRON w sprawie przystąpienia - System Obsługi Wsparcia finansowanego ze środków PFRON - SOW

Strona 2 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 12 cze 2019, 13:11

Jestem po spotkaniu w sprawie SOW i tak:
- działają już na nim Koninie i ponoć mają 100% wniosków złożonych online przez ON,
- w programie wprowadzono 405 poprawek,
- dojdzie mam w cholerę roboty, bo jak ON przyśle wniosek pocztą, zakładamy mu profil w systemie i sami wprowadzamy ten wniosek,
- będzie obowiązkowe i już!
Moniqa
Praktykant
Od: 05 sty 2017, 10:05
Zajmuję się: Pfron

Napisano: 13 cze 2019, 9:34

To jakaś masakra!
A o tym Koninie to wiesz od osób prowadzących szkolenie, czy od kogoś z Konina?

Tak naprawdę powinna z automatu być zatrudniona dodatkowa osoba. A wiem, że u nas to nie przejdzie.

U Was też mówili, że odgórnie wszystkim narzucą?

A jak my możemy komuś założyć profil zaufany bez jego wiedzy?
Matix
Stażysta
Od: 05 kwie 2017, 14:45
Zajmuję się: dofinansowania

Napisano: 13 cze 2019, 15:14

Matix pisze:To jakaś masakra!
A o tym Koninie to wiesz od osób prowadzących szkolenie, czy od kogoś z Konina?

Tak naprawdę powinna z automatu być zatrudniona dodatkowa osoba. A wiem, że u nas to nie przejdzie.

U Was też mówili, że odgórnie wszystkim narzucą?

A jak my możemy komuś założyć profil zaufany bez jego wiedzy?
O Koninie mówił na tym spotkaniu główny Koordynator w Warszawy, sprawdziłyśmy na ich stronie i sądzę,że to może być prawda, bo u nich nie ma wniosków do pobrania, tylko link do SOW.
U nas też nie będzie nikogo dodatkowego, więc czarno to widzę.
PFRON wziął kupę kasy z Unii na ten projekt i oficjalnie już jest powiedziane,że to będzie obowiązkowe, a w przyszłym roku sprawozdanie z AS-a tylko z Sow-u.
Nie zakładamy profilu zaufanego, tylko konto wnioskodawcy, potem wchodzisz w to konto i wprowadzasz wniosek za ON.
Ogólnie to jest naprawdę dużo zmian w tym systemie, ale już nas z tego nie przeszkolą musimy zrobić to sami na platformie e-lerningowej. Można też poprosić o wersję demo, ale to chyba tylko te powiaty, które podpisały porozumienia.
Moniqa
Praktykant
Od: 05 sty 2017, 10:05
Zajmuję się: Pfron

Napisano: 23 lip 2019, 14:11

Ciekawe jakie wprowadzili te poprawki?
jak byliśmy na szkoleniu w zeszłym roku to obowiązkowy dla ON był e-mail i podpis elektroniczny co dla mnie jest fikcją.
leon
Referent
Od: 06 lis 2017, 15:18
Zajmuję się: SO, WTZ, BA, Aktywny Samorząd

Napisano: 24 lip 2019, 14:24

leon pisze:Ciekawe jakie wprowadzili te poprawki?
jak byliśmy na szkoleniu w zeszłym roku to obowiązkowy dla ON był e-mail i podpis elektroniczny co dla mnie jest fikcją.
Też znam wersję z podpisem elektronicznym.

Czyli teraz będziemy zakładać maile wszystkim? Pomysłów na adresy zabraknie ;)
Jak przyjdzie wniosek pocztą tradycyjną, to będziemy musieli za tą osobę wprowadzić wniosek i poskanować dokumenty?
Matix
Stażysta

Napisano: 24 lip 2019, 15:17

Ale o ile kojarzę to nie ma obowiązku wprowadzania za nich tych wniosków. Opcja albo sami składają elektronicznie albo nie ma wniosku :)
pcprkolb
Referent
Od: 07 kwie 2014, 14:02
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2019, 9:41

pcprkolb pisze:Ale o ile kojarzę to nie ma obowiązku wprowadzania za nich tych wniosków. Opcja albo sami składają elektronicznie albo nie ma wniosku :)
I co, mielibyśmy powiedzieć naszym samotnym, schorowanym staruszkom, że skoro nie mają komputera, skanera, internetu, to nie ma dofinansowania?
Właśnie tak wygląda rzeczywistość, której pod uwagę nie wzięli twórcy SOW.
Matix
Stażysta

Napisano: 25 lip 2019, 11:11

Matix pisze:
pcprkolb pisze:Ale o ile kojarzę to nie ma obowiązku wprowadzania za nich tych wniosków. Opcja albo sami składają elektronicznie albo nie ma wniosku :)
I co, mielibyśmy powiedzieć naszym samotnym, schorowanym staruszkom, że skoro nie mają komputera, skanera, internetu, to nie ma dofinansowania?
Właśnie tak wygląda rzeczywistość, której pod uwagę nie wzięli twórcy SOW.

No niestety ale przy moim dzisiejszym zakresie obowiązków tak będę musiał odpowiadać. Wszelkie pretensje do PFRONu za "dobrze przemyślany" system.
pcprkolb
Referent
Od: 07 kwie 2014, 14:02
Zajmuję się:

Napisano: 30 sie 2019, 14:15

I jak tam SOW bo ze strony PFRONu można wnioskować, że już większość powiatów przystąpiła.
W naszym województwie przystąpiły już wszystkie powiaty.

Szkoda tylko, że znów ani słowa o dodatku finansowym dla pracowników.
To jest do zajechania. :(
leon
Referent
Od: 06 lis 2017, 15:18
Zajmuję się: SO, WTZ, BA, Aktywny Samorząd

Napisano: 30 sie 2019, 20:00

przystąpiliśmy na papierze, ale kiedy w to wejdziemy to nie wiem, zobaczymy w przyszłym roku
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Strona 2 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x