ŚP - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 11 wrz 2014, 18:15

Teoretycznie po 15 maja tego roku jest nowa sytuacja prawna dla rodziców rolników, jest unormowane ustawodawczo co ma zrobić rolnik by móc takie świadczenie otrzymać, ma napisać oświadczenie potwierdzając fakt zaprzestania pracy w gosp. rolnym. Może zadaj takie pytanie prawnikowi w ośrodku, możesz jeszcze napisać do MPiPS żeby wydali w tej sprawie opinie. Drogą elektroniczną możesz zadać też pytanie RPO, bo terminu sprawy jeszcze nie masz? Czyli SKO złożyło kasację powołując się na wyrok NSA i teraz będziesz miała sprawę w NSA - czyli u źródła. Czytając uchwałę NSA nie było odniesienia do rodziców rolników, ale to przez tą uchwałę wielu rodziców opiekunów swoich dzieci zostało pozbawionych z dnia na dzień świadczenia pielęgnacyjnego. Ta uchwała bezpośrednio uderzyła właśnie w rodziców dzieci, opiekunom dorosłych już ustawodawca odebrał prawo do świadczenia. Pomimo, że teraz uzyskałam świadczenie od maja 2014r. oraz zwrot w formie zdo to i tak dotknęły mnie niekorzystne skutki; utrata ubezp. w KRUS a co za tym idzie utrata ubezpieczenia zdrowotnego za wsteczny okres, odzyskałam tylko zdo w wys. 520 zł. miesięcznie co jest dużo niższe w stosunku do świadczenia, ile mnie to stresu kosztowało tego nie wie nikt. Ktoś powie odzyskała świadczenie i jeszcze marudzi, tak cieszę się z tego co udało mi się w tej sprawie uzyskać, ale mam świadomość, że to zdo to zawdzięczam tylko opiekunom osób dorosłych, bo gdyby nie oni to nikt by nie kiwnął palcem. Proszę daj znać po wyroku NSA.
Gość

Napisano: 15 wrz 2014, 10:43

Właśnie, teoretycznie nowa sytuacja prawna dla rolników powinna być korzystna. Ja złożyłam stosowne oświadczenie, sama wyrejestrowałam się z KRUS-u, a i tak dostałam odmowę, ponieważ urzędnicy twierdzą, że nadal posiadam gosp.rolne ( grunty rolne) i istnieje duże prawdopodobieństwo, że je nadal prowadzę. Sprawa w SKO.
rolniczka

Napisano: 15 wrz 2014, 15:08

To nie jest tylko teoria, ja od m-ca maja 2014r. uzyskałam prawo do świadczenia pielęgnacyjnego, złożyłam oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gosp. rolnego. Art. 17b jest wprowadzony przez ustawodawcę po to by właśnie normować uprawnienie do świadczenia pielęgnacyjnego przez matki rolniczki. Skoro ustawodawca przez wprowadzone zmiany w ustawie przywrócił świadczenie dla matek, które nie mogą pracować ze względu na opiekę nad swoim niepełnosprawnym dzieckiem, to coś jest nie tak, że urzędnik na samym dole szczeble administracji powątpiewa w celowość przyznania świadczenia, zapisy ustawy i przepisy go nie obchodzą, to co chce zrobić na złość - tylko dlatego, że jest urzędnikiem. Proponuję czekając na rozstrzygnięcia SKO poinformować MPiPS jak jest realizowana ustawa w terenie, zwrócić się ze skargą do RPO - bo w ten sposób uniemożliwia Ci się dostęp do pomocy, wyklucza się Ciebie pomimo, że spełniłaś wszystkie kryteria - ba nawet wyrejestrowałaś się z KRUS i teraz nawet nie masz ubezpieczenia. A najważniejsze napisz skargę do wójta na realizację świadczeń, bo jak urzędnik może chcieć rozporządzać Twoim mieniem (gosp. rolne), przecież inne matki też coś posiadają i nie muszą wyzbywać się wszystkiego by taką pomoc otrzymać. Proponuję działać, bo tylko na urzędników nie można liczyć. Sama wiem jak to jest w lipcu ubiegłego roku też odmówiono mi świadczenia i też wiem jak działają urzędnicy, ale teraz prawo jest po naszej stronie.
Gość

Napisano: 15 wrz 2014, 15:52

Dziękuję za podpowiedzi - myślałam właśnie żeby powiadomić RPO i MPiPS. Wójt na moją skargę nie zareagował , więc złożyłam kolejna do Komisji Rewizyjnej. Oczywiście, że działanie urzędnika jest złośliwe - jestem jedyną matką, która nie wyzbyła się pola po odmowach w 2013r i jeszcze śmiała się odwoływać (sprawa jeszcze w WSA). Po zmianach od 15 maja urzędniczka dalej idzie w zaparte za nic mając moje oświadczenie.
rolniczka

Napisano: 15 wrz 2014, 16:03

Jak masz jeszcze sprawę do rozpatrzenia w WSA domyślam się, że to dotyczy odmowy świadczenia pielęgnacyjnego za poprzedni okres, to skontaktuj się z sądem uzupełnij swoje akta, że już nie podlegasz pod ubezpieczenie KRUS, że teraz nie masz ubezpieczenia, złóż jeszcze dla sądu oświadczenie o zaprzestaniu, poinformuj jak traktują Twoje sprawy w OPS, że pomimo zmian w ustawie, nadal jesteś dyskryminowana, masz możliwość uzupełnienia dokumentów w sądzie, ale wcześniej, nie tuż przed rozprawą bo wtedy akta są brane do czytania. Dobrze gdyby sąd uwzględnił Twoją skargę.
Gość

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x