Napisano: 15 wrz 2014, 15:08
To nie jest tylko teoria, ja od m-ca maja 2014r. uzyskałam prawo do świadczenia pielęgnacyjnego, złożyłam oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gosp. rolnego. Art. 17b jest wprowadzony przez ustawodawcę po to by właśnie normować uprawnienie do świadczenia pielęgnacyjnego przez matki rolniczki. Skoro ustawodawca przez wprowadzone zmiany w ustawie przywrócił świadczenie dla matek, które nie mogą pracować ze względu na opiekę nad swoim niepełnosprawnym dzieckiem, to coś jest nie tak, że urzędnik na samym dole szczeble administracji powątpiewa w celowość przyznania świadczenia, zapisy ustawy i przepisy go nie obchodzą, to co chce zrobić na złość - tylko dlatego, że jest urzędnikiem. Proponuję czekając na rozstrzygnięcia SKO poinformować MPiPS jak jest realizowana ustawa w terenie, zwrócić się ze skargą do RPO - bo w ten sposób uniemożliwia Ci się dostęp do pomocy, wyklucza się Ciebie pomimo, że spełniłaś wszystkie kryteria - ba nawet wyrejestrowałaś się z KRUS i teraz nawet nie masz ubezpieczenia. A najważniejsze napisz skargę do wójta na realizację świadczeń, bo jak urzędnik może chcieć rozporządzać Twoim mieniem (gosp. rolne), przecież inne matki też coś posiadają i nie muszą wyzbywać się wszystkiego by taką pomoc otrzymać. Proponuję działać, bo tylko na urzędników nie można liczyć. Sama wiem jak to jest w lipcu ubiegłego roku też odmówiono mi świadczenia i też wiem jak działają urzędnicy, ale teraz prawo jest po naszej stronie.