śp a emerytura - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 18 lut 2022, 10:34

żona chce śp tzn złożyła wniosek na śp w związku z opieką nad mężem
ma prawo do emerytury, ale jak twierdzi należy jej się różnica
nie dawno, tzn. jakiś czas temu chyba w czerwcu 2021, mieliśmy taką sytuację
daliśmy odmowę, sko utrzymało w mocy
czy coś się zmieniło w tej kwestii ?
staram się być na bieżąco w przepisach - ale ostatni okres to głównie brak czasu bo przecież osłonowy, podpowie ktoś
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 18 lut 2022, 10:48

Było chwilowo, ze sądy przyznawały dopłaty ale to już się skończyło. Obecnie sądy ujednoliciły orzecznictwo, emerytura musi być zawieszona aby uzyskać ŚP.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 18 lut 2022, 15:40

Od stycznia tego roku, osoby które przeszły na wcześniejszą emeryturę w związku z opieką nad niepełnosprawnym dzieckiem i mają emeryturę niższą niż kwota świadczenia pielęgnacyjnego, mogą składać do ZUS wnioski o świadczenie wyrównawcze. Dotyczy to chyba jednak tylko matek, które mają emerytury z ZUS, bo w KRUS nic o tym nie słyszeli.
Zoja1
Stażysta
Od: 23 wrz 2016, 10:09
Zajmuję się:

Napisano: 21 lut 2022, 9:23

wielkie dzięki
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 16 gru 2022, 13:17

Hej może ktoś ma świeżą sprawę. Mam wniosek na śp . Strona do wniosku dołączyła decyzję Krus o zawieszonej emeryturze. W takim przypadku przyznajecie prawo do śp. Miałam w tym roku 2 sprawy pierwsza wałkowana przez 2 lata i w związku z zaleceniami Sądu że po zawieszeniu przez stronę emerytury mamy przyznać świadczenie. Druga odmówiliśmy ze wzgl. na pobieraną rentę i przekazaliśmy do sko, SKo nakazało stronie dostarczyć decyzję o zawieszeniu i uchylili nasza i przyznali śp. A teraz mam wniosek już z decyzją i nie wiem co robić, Kierownik chce przyznać patrząc na poprzednie sprawy.Co o tym myślicie, strona jest już bez świadczenia :(
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x