świadczenie pielęgnacyjne - wstrzymanie na żądanie strony - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 21 lut 2022, 16:12

Osoba pobierające świadczenie pielęgnacyjne na ojca. SKO przyznało mu.

Mam pytanie
On chce na jeden miesiąc wstrzymać wypłatę świadczenia pielęgnacyjnego na marzec bo chce podjąć zatrudnienie. A potem dalej od maja pobierać .

Czy może tak żądać ?
mam mu decyzją lub postanowieniem wstrzymać cz jak pomocy ??
Karolina223
Referent
Od: 20 cze 2017, 14:31
Zajmuję się: Świadczenie Rodzinne

Napisano: 21 lut 2022, 16:50

nie wstrzymanie a uchylenie zgodnie z żadaniem strony na ten okres.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 21 lut 2022, 18:59

a nawet po całości bo skoro może pracować przez miesiąc to dlaczego nie przez 2 albo 3.... grubo bym się zastanawiał czy mu ponownie przyznać bo ta konieczność opieki taka chyba na wodzie pisana ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 22 lut 2022, 20:59

Tom. pisze:
21 lut 2022, 18:59
a nawet po całości bo skoro może pracować przez miesiąc to dlaczego nie przez 2 albo 3.... grubo bym się zastanawiał czy mu ponownie przyznać bo ta konieczność opieki taka chyba na wodzie pisana ;)
POPIERAM, a nawet dodam, że może trzeba by wykonać wywiad środowiskowy w związku z jego zapędami.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 23 lut 2022, 9:15

I opcja-Należy uchylić decyzję z dniem podjęcia zatrudnienia.
Zakończy pracę ( zrezygnuje z zatrudnienia) złoży wniosek i ponownie ustalisz prawo do świadczenia z uwzględnieniem nowych okoliczności.

II opcja--- teraz nic nie robisz a po zakończeniu zatrudnienie klient zgłosi że pracował w okresie od ... do... i za ten okres zrobisz decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach oraz korektę składek ZUS.

Odmowa z powodu podjęcia pracy na 1 miesiąc raczej się nie obroni- przerabiałam temat przy SZO... gość napisał oświadczenie, że w okresie jego pracy opiekę sprawowała ( przez 8 godzin dziennie)-opiekunka, której ON płacił. Miał okazję zarobić dużą kwotę to skorzystał bo za 620zł trudno przeżyć.A jako świadomy obywatel pracował legalnie a nie na czarno , zapłacił składki, podatek i poinformował o tym OPS.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x