Sprawdzanie w ZUS osób pobierających świadczenie pielęgnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 27 kwie 2023, 12:07

Mam takie nietypowe pytanie czy po przyznaniu świadczenia pielęgnacyjnego weryfikujecie (co jakiś czas) w systemie "Sygnity - informacja o składkach na ub. zdrowotne ", czy osoby sprawujące opiekę np. nie podjęli zatrudnienia lub czy nie pobierają świadczeń emerytalnych lub rentowych ?.
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 27 kwie 2023, 12:39

Ewela77 pisze:
27 kwie 2023, 12:07
Mam takie nietypowe pytanie czy po przyznaniu świadczenia pielęgnacyjnego weryfikujecie (co jakiś czas) w systemie "Sygnity - informacja o składkach na ub. zdrowotne ", czy osoby sprawujące opiekę np. nie podjęli zatrudnienia lub czy nie pobierają świadczeń emerytalnych lub rentowych ?.
Tak, co roku przy waloryzacji kwoty.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 28 kwie 2023, 8:04

nie, nie mam na to czasu.
Zresztą w przypadku gdy u takiej osoby pojawia się składka z innego źródła to ZUS mnie o tym informuje
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 28 kwie 2023, 8:12

Rozumiem, jednak u mnie wychodzimy z założenia, że postępowanie o zmianę kwoty jest wszczynane z urzędu a skoro jest postępowanie to obligatoryjnie powinna być weryfikacja. Przy obecnym orzecznictwie, gdzie sądy NP uwalają bo organ nie sprawdził a mógł i miał do tego narzędzia (patrz orzeczenia przedłużone w COVID), to wolimy się zabezpieczać.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x