śp a zasiłek dla bezrobotnych - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 15 cze 2023, 13:15

Hej :) Mam pytanie bo chyba nie jestem na bieżąco :shock: osoba złożyła wniosek na świadczenie pielęgnacyjne, teraz okazało się że pobiera zasiłek dla bezrobotnych...
czy otrzymywanie zasiłku jest przeszkodą do przyznania świadczenia? miał ktoś taki przypadek? sko przyznaje świadczenie od momentu zakończenia pobierania zasiłku czy od momentu jak osoba złożyła w organie wniosek? a składki? opłacamy składki od momentu przyznania świadczenia? osoba zanosi decyzje przyznająca do Pup i pup ja wyrejestrowuje od momentu przyznania świadczenia, zasiłek ma do zwrotu, i pup robi korektę składek od wypłacanego zasiłku dla bezrobotnych?
Zosia15
Starszy referent
Od: 03 mar 2020, 18:13
Zajmuję się: Zr, sw

Napisano: 15 cze 2023, 13:23

Zosia15 pisze:
15 cze 2023, 13:15
opłacamy składki od momentu przyznania świadczenia, osoba zanosi decyzje przyznająca do Pup i pup ja wyrejestrowuje od momentu przyznania świadczenia, zasiłek ma do zwrotu, i pup robi korektę składek od wypłacanego zasiłku dla bezrobotnych
:)
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 15 cze 2023, 13:51

zasiłek z PUP nie jest przeszkodą do przyznania świadczenia
po uzyskaniu decyzji osoba jedzie do urzędu pracy z tą decyzją się wyrejestrować (nasz PUP wyrejestrowuje osobę z dniem WYDANIA decyzji przyznającej, nie od daty ustalenia prawa do świadczenia)
*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Napisano: 16 cze 2023, 8:35

U mnie też PUP wyrejestruje od daty wydania decyzji więc klient pomimo pobierania 2 świadczeń nie ma nic do zwrotu.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 16 cze 2023, 8:36

a co ze składkami? gops płaci od momentu przyznania świadczenia a pup robi korekty?
Zosia15
Starszy referent
Od: 03 mar 2020, 18:13
Zajmuję się: Zr, sw

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem