potrącenia ZUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 16 cze 2023, 9:40

UW wydał dec. o zwrocie SW. Napisałam do ZUS zgodnie z ich wytycznymi z prośbą o potrącanie z 500+. ZUS teraz będzie przekazywał pieniądze z 500+ do nas. Jak to rozliczyć?
- w pierwszej kolejności wszystko na odsetki?
- czy proporcjonalnie (zwrot automatem) trochę odsetek trochę należności głównej?
- czy jeszcze inaczej?
Proszę napiszcie jak rozliczacie?
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Napisano: 16 cze 2023, 10:03

My mieliśmy w 2017 r. wytyczne w tej sprawie i ja nie rozliczam pieniędzy UW bo jestem tylko pośrednikiem i to jest ich obowiązek. Piszę do UW informację, że w dniu ZUS przekazał kwotę ... tytułem potrącenia NP Pani ... Kasa zostanie przekazana do Państwa UW do dnia ... i powołując się na pismo mojego Wojewody cytuję „W związku z powyższym stosownie do zapisów art.62 § 4 ustawy Ordynacja podatkowa wierzyciel – Wojewoda ..... wydaje kierowane do dłużnika postanowienie w sprawie zaliczenia na poczet należności głównej oraz odsetek, które Państwo otrzymują do wiadomości. Przedmiotowe postanowienia będą również wydawane w przypadku dokonywania przez Państwa potrąceń.”. Po tygodniu dostaję pismo od Wojewody, że przekazana kwota została zaliczona w kwocie ... na należność główną a kwotę ... na odsetki. Dopiero po piśmie księgowa sobie to rozlicza.

Na marginesie UW jak i My zawsze rozliczamy proporcjonalnie na należność główną i odsetki.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem